Annonse
PASIENTER DØR ALENE: Driften her ved Helsehuset i Tromsø er preget av ufaglærte og underbemanning. Foto: Eskil Mehren/Nordlys

Uverdig ved Helsehuset

I en reportasje i avisen iTromsø kastes det lys over alvorlige forhold ved Helsehuset. I korte trekk har avisen snakket med ansatte som forteller om kronisk underbemanning, med de konsekvensene det får.

De få som er på vakt, klarer ikke å tilby omsorg eller løse sine arbeidsoppgaver på en akseptabel måte.

En av de som sier opp jobben, er finsk statsborger og har i en periode vært vikar ved Helsehuset. Hun sier til avisen at hun er sjokkert over systemsvikten i helsesektoren i Tromsø.

Institusjonen viser seg å ha blitt alt annet enn det «forbildet» SVs Gunhild Johansen lovet at det skulle bli for andre norske kommuner da snora ble klippet.

Helsehuset ble etablert i 2017 i regi av Tromsø kommune, blant annet for å tilby lindrende behandling, korttidsbehandling og behandling for rus og psykiatri.  310-millionersbygget i Breivika og ansatte med spesialkompetanse skulle sikre bedre og mer smidig pasientflyt mellom Tromsø kommune og UNN.

Men nylig valgte en avdelingsleder å slutte i jobben fordi  «arbeidsgiverstrategien ikke kunne forenes med hennes ståsted og verdigrunnlag»

Det som avdekkes, er resultatet av en kommuneøkonomi der det meste har gått galt.  Grunnleggende velferdsoppgaver rammes på en måte som er uverdig.

Med kaoset ved Kvaløysletta sykehjem friskt i minne, er Gunhild Johansens bortforklaringer når iTromsø konfronterer henne med alvoret ved Helsehuset, alt annet enn betryggende.

Hun har vært politisk leder for helse og omsorg i fem år, og bærer dermed hovedansvaret for prioriteringer som har ført til en ulykkelig situasjon. Forholdene på Helsehuset må leses som en karakterbok over måten SV har styrt helsesektoren på de siste årene.

For pasientene og de pårørende er det en fattig trøst at SV nå blir ansvarliggjort. Og at konsekvensene for brukerne er dramatiske etter at partiet har styrt helsepolitikken uten en strategi for å rette opp i sløsing og overforbruk.

SVs fremste sak i Tromsø har i stedet handlet om symboler og kamp mot private omsorgstjenester. Etter å ha vunnet denne saken, tyder lite på at SV vil svare med å levere bedre resultater i de offentlige tjenestene.

Både de svakeste i samfunnet, pasientene, og de ansatte som står i første linje i helsetjenesten, har krav på at det umiddelbart ryddes opp ved Helsehuset.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse