GATAS HELTER: En parkeringsvakt rydder rundt parkometeret ved Rådhuset. Nå blir myndigheten utvidet til forsøpling og takras. Hvem vet hvor det ender

Bot ja, men bedring?

Tromsø kommune har skaffet seg vekterfirma. Nå kommer de og tar deg.

Jeg simpelthen elsker parkeringsvakter.

La meg først bekjenne: Jeg simpelthen elsker parkeringsvakter. Møter jeg dem på min vei slår jeg gjerne av en prat. Fine folk er det. De holder orden og sørger for en rettferdig fordeling av en av byens knappeste ressurser nest etter husvære: Parkeringsplasser. Vi har en fin en utenfor Nordlys, med utsikt direkte fra kaffemaskinen. Jeg har sett mang en bil bli utstyrt med gul lapp under viskeren av en flittig betjent. Til pass for deg, tenker jeg. Folk må skjerpe seg. For Tromsøya er liten, og en bil opptar seks kvadratmeter andre kan ha god bruk for. Orden må vi ha. Og mange har sikkert tenkt som meg, at når vi først har et uniformert korps av modige menn og kvinner med en fotballdommers stoiske tilnærming til jobben som må gjøres, er det mye de kan ta fatt i. 

Nå skal de få forsøke seg. Fra 1. november får Tromsø Offentlige Parkering AS, som deres fulle navn har blitt, stjerner og vinkler og skal håndheve sju paragrafer i kommunens politivedtekter. Justisdepartementet har avgjort at kommunen kan være sitt eget politi når det kommer til hverdagskriminalitet som takras, strøing av fortau, gatefeiing, tette avløp, forsøpling, tagging og selvsagt urinering på offentlig sted. Akkurat som når vi slenger bilen fra oss på tvers over to handikapplasser, kan en slurvete gårdeier finne en gul lapp med gebyr på fra 500 til 5000 kroner i postkassen.

Godt. Det må innrømmes at deler av denne byen er en svinesti. Er det hundre meter til nærmeste søppelkasse kaster vi fra oss snus og tyggegummi på gata. Bakgårder i sentrum er fulle av skrot. Hva er vitsen i å holde det rent? Før eller senere dekkes alt av tilgivende snø. Da kan de mer bedagelig anlagte av oss lett rammes av samme mentale sperre. Istapper og hengeskavler ruver på taket, og fortauet er bare fremkommelig for Hjallis, men det smelter jo før eller senere. Så lar vi dem henge. Noe må gjøres. Og det er godt innenfor hva jeg aksepterer at en offentlig tjenestemann legger seg opp i. 

Det er også et sørgelig vitnemål om en politietat som gir opp de oppgavene som i størst grad angår folk flest. Slik er døra åpnet på vidt gap for vekterstaten. For de trivelige parkeringsbetjentene som vandrer utenfor Nordlys er ikke lenger kommunalt ansatte. Tromsø parkering ble i fjor omgjort fra kommunalt foretak (KF) til AS. Om det er en privatisering kan diskuteres. Kommunen eier fortsatt selskapet. Men hva selskapet foretar seg har for en stor del glippet ut av de folkevalgtes hender. Om Tromsø parkering AS vil konkurrere om anbud på alt fra sikkerhet på festivaler til å fakke butikktyver på Jekta, blir det opp til bedriftens styre. Tromsø kommune har i det hele tatt blitt den stolte eier av et vekterselskap. 

Ideen er hentet fra Oslo. Også der startet det med at parkeringsbetjentene ble søppelpoliti. Nå patruljerer de langs Akerselva i et tappert forsøk på å rydde unna narkoselgere og deres kunder. Bergen og Stavanger har fulgt etter. Parkeringsvaktene er i ferd med å bli den nye lensmannsetaten. Selvfinansierende er de også. Tromsø kommune melker årlig seks millioner ut av Tromsø Parkering. Mer kan det bli når søppelbøtene ruller inn. 

La oss håpe ordningen gir penger i kassa. La oss også håpe de brukes fornuftig. Nærmere bestemt til å løse problemet som gjorde at parkeringsvaktene endte opp som søppel- og strøpoliti i første omgang. Det kan strøs mange fortau og plukkes mye søppel for pengene som kommer inn. Det er kanskje lemfeldig omgang med felleskassa. Men det er 130 år siden bilen ble oppfunnet, og fortsatt parkerer vi som huleboere. Lite tyder på at folk kommer til å slutte å kaste søppel fordi det kan komme en parkeringsbetjent med gul lapp. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse