Annonse
BYRÅDSLEDEREN: Øyvind Hilmarsen og Tromsø Høyre fortsetter den bratte nedturen på meningsmålingene. Foto: Torgrim Rath Olsen

Brann i Høyres hus

Det er talende dystert at nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre ennå ikke har funnet en ny ordførerkandidat til å erstatte Hjort.

Hvis Tromsø Høyre klarer å reise seg i løpet av de seks månedene som gjenstår før valget, vil det være et politisk mirakel av første klasse.

Tromsø Høyre lekker velgere som en gammel rustholk i ferd med å gå under. Siden valget i 2011 har det gått brattere og brattere nedover.

Meningsmålingen Nordlys presenterer i dag er et så sørgelig skue for partiet som leder Tromsø kommune, at det må gjøre vondt i alle Høyre-hjerter. Vi snakker her om et politisk infarkt som vil mer enn halvere Høyres kommunestyregruppe.

De 16  representantene Høyre har i kommunestyret i dag ville blitt redusert til sju hvis denne målingen hadde vært valg. Partiet har rast med nesten 20 prosentpoeng fra valget i 2011 til i dag.

Ekstra bittert må denne julingen fra velgerne være, når alle, både i og utenfor Tromsø Høyre, vet at lidelsen i stor grad er selvpåført.

Høyre har slitt med å selge inn sine resultater i maktposisjon i kommunen, og det har nok ført til en del misfornøyde velgere. I tillegg har Erna-regjeringen mistet popularitet og det slår også inn lokalt.

Men nådestøtet kom på nominasjonsmøtet til Tromsø Høyre, der en kampavstemning om byrådslederplassen endte med at det sterkeste kortet Høyre hadde, ordfører Jens Johan Hjort, trakk seg som ordførerkandidat.

Det offentlige rabalderet som fulgte, var blottlegging av en partikultur med intense personfeider de færreste trodde fantes i det dannede, borgerlige Høyre.

Derfor lever byrådsleder Øyvind Hilmarsen i en drømmeverden når han i en debatt på Nordlys-TV setter sin lit til en ny, nasjonal meningsmåling som viser en svak fremgang for Høyre. Hilmarsen mente man nå kunne se at trenden snudde.

Den virkeligheten byrådslederen da velger å se bort fra, er at rundt halvparten av den tilbakegangen på 20 prosentpoeng som åpenbarer seg i den ferske lokale målingen, skyldes den selvskadingen Tromsø Høyre har drevet med.

Meningsmålingen som Nordlys presenterte i november 2014 viste 26, 9 prosent oppslutning om Høyre i Tromsø. Nå er de mer enn ti prosentpoeng lavere. Og alle vet hva som har skjedd i mellomtiden. 

Det er talende dystert at nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre ennå ikke har funnet en ny ordførerkandidat til å erstatte Hjort.

Vi må kunne gå ut fra at de har arbeidet hardt med å finne erstatteren, siden det famøse nominasjonsmøtet 23. januar. Når de da fortsatt ikke kan presentere en ordførerkandidat, er det vel logisk å trekke den slutningen at alle de har spurt, har takket nei.

Det forteller om et lokalparti i dyp krise. Hvis Tromsø Høyre klarer å reise seg i løpet av de seks månedene som gjenstår før valget, vil det være et politisk mirakel av første klasse.

Det brenner i Høyres hus og ennå har ingen i partiet funnet vann å slokke med.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse