Fra årets Agenda Nord-Norge i Mo i Rana. Konferansier Frank Jørstad til høyre i bildet. Foto: Øyvind Bratt/Rana Blad

Brev fra kolonien

Er det pupper og privatisering som skal «løfte» Nord-Norge?

«Det var pinlig. (…) Det var så gammelmannspinlig at jeg måtte se meg rundt, og jeg måtte spørre meg for. Var det flere som lurte på hvilket årstall de hadde landet i? Me too..», skriver  High North News journalist Arne Finne i en kommentar 16. november. Det han omtaler er kvinnesynet som ble reflektert på Agenda Nord-Norges samling i forrige uke: Den overveldende mannsdominansen. Videoklipp av nakne pupper. Og en karikert nordlending som sikler på damer i Vi menn. Jeg deler Finnes reaksjon. Men det var mer enn kvinnesynet som var problematisk. Er dette virkelig det moderne Nord-Norge?

Tenketanken Agenda Nord-Norge eies av Sparebank1 Nord-Norge, LO og NHO, og har som formål «å gi Norge et verktøy for samhandling på tvers av geografi, næringer, offentlig og privat sektor, organisasjoner og politiske partier i nord». Jeg har tidligere omtalt Agenda Nord-Norges årlige samling i KK, i 2015. I år var det iflg. arrangøren 480 deltakere. Temaet var G.U.D.(!) (globalisering, urbanisering og digitalisering). I åpningsseansen inngikk en video med daglig leder Roger Ingebrigtsen, som volumiøst hyller det nye Nord-Norge. Han henvender seg til oss fra verdens hovedsteder: Bejing, New Dehli, Istanbul, London, Roma, Berlin, Paris, Aten og NewYork. Videoen ble en snakkis på konferansen: «Har Roger Ingebrigtsen virkelig vært der? (…) Var opptakene reelle? (…) Det er ikke mulig!» Men klippene så ekte ut. I så fall må disse minuttene ha vært konferansens aller dyreste. Hva kostet dette og hvem betalte?

Videoen minnet meg om en artikkel professor Willy Guneriussen ved UIT skrev i 2008 om konstruksjonen av «det nye Nord-Norge», som etablerte bildet av en selvsikker, dynamisk og spektakulær landsdel. Men like under overflaten – skriver Guneriussen – lurer en «overkompensasjon av en underordnet status». På konferansen i Mo i Rana framsto den underordnede status i skikkelsen «Google-Frank» som på video jevnlig kommenterer neste talers tema. Google-Frank er en enslig mann i 40-årene som bor på den nordnorske bygda. Han leser ikke bøker, han googler og banner. Og det er han som sikler på damer i Vi menn. Huset han bor i har umoderne design og innredning. Google-Frank er arrangørens bilde av det rurale og enfoldige Nord-Norge. Og bygdemannen som forblir singel. Han er motstykket til den urbane, moderne og virkelige Frank Jørstad, som er Agenda Nord-Norges faste konferansier.

I tillegg til bygdestereotypien og kvinnesynet, var konferansen så høyredreid at det tidvis var krevende å finne LOs fotavtrykk i programmet: Et eksempel i så måte er Monica Ahyee, den vellykkede nordlendingen som etter flere tiårs business-jobbing i utlendighet vendte hjem til Nordland, der hun nå er direktør for Innovasjon Norges regionkontor. I foredraget «Fra Sydney til Salten» forklarte Ahyee hvor hardt arbeidslivet var ute i verden. Og hvor godt vi har det her. «Har vi det for godt i Norge?», spurte hun og viste til den høye andelen offentlig ansatte: «Hva med å la private overta?», ropte Ahyee. Som om hun var ansatt i Adecco, ikke Innovasjon Norge. Hun var også bekymret over de tradisjonelle bildene som etablerer Nord-Norges image, illustrert på storskjerm med bilder av torsk og fiskebåter. Ahyee viste forsamlingen hva som ville være et riktig og moderne Nord-Norgebilde: Der var både torsken og fiskebåten fjernet. Nordland er det største fiskerifylket i verdens 10. største fiskerinasjon. Er det Innovasjon Norges syn at offentlig sektor skal privatiseres og at fiskeflåten og torsken skal usynliggjøres? Dette bør Innovasjon Norge utdype nærmere.

Agenda Nord-Norges årlige samling skal ifølge nettsiden «bidra til at Nord-Norge løftes mot nye høyder». Ingen må tvile på ambisjon og innsats. Men i stedet for å løfte Nord-Norge ble landsdelens underordnede status pinlig påtrengende. På hurtigbåten hjem til Steigen satt jeg igjen med to paradokser: Det ene er at de naturressursene og arealene som skal bære Norge og Nord-Norge videre, nettopp finnes i det rurale nord som Agenda Nord-Norge og Google-Frank stigmatiserer. Det andre er at de to virkelig oppbyggende foredragene konferansen tilbød, ble levert av Gudmund Hernes (Fafo) og Aslak Sira Myre (Nasjonalbiblioteket). Begge var flybåret fra Oslo.

Artikkelen er først publisert i Klassekampen 21 november.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse