Annonse
Tromsø-skole: Rektor Kent Roger Johansen på Stakkevollan skole snur på hver eneste krone han har. Foto: Torgrim Rath Olsen.

Ikke engang Apple har funnet opp en smarttelefon som kan høvle eller sy

Velkommen til Tromsø-skolen, og til byen som er styrt av skolepartiet Høyre!

Høyre har nå, sammen med Frp og Venstre, styrt landsdelens største by i over tre år. I over ett år har de hatt sitt eget parti som førende regjeringsparti. Og utdanningsministeren er fra skolepartiet Høyre.

På Stakkevollan skole i Tromsø går kopimaskinen varm for at elevene skal få tilgang til hva som står i lærebøkene de ikke har. Når skolens symaskiner går i stå finnes det ikke penger til å reparere dem. Rektor har vurdert å stenge sløydsalen fordi utstyret der er så gammelt og utdatert at det gjør undervisningen vanskelig. Og hvis en ovn på skolen ryker må han vente til neste budsjettår med å kjøpe en ny.

Krise i Tromsø-skolen? Rektor Kent Roger Johansen bruker ikke ordet «krise», for det bør forbeholdes overraskende og plutselige begivenheter. «Dette er hverdagen til Tromsø-skolen», konstaterer han tørt til journalisten fra Nordlys.

LES MER: Har vurdert å stenge sløydsalen. (Krever innlogging).

Rektor Johansen og Stakkevollan skole er ingen enslig og utypisk svale i skole-Tromsø. Rektor Jan Fredrik Skogdal ved Bjerkaker skole sier dette til Nordlys: «Vi er så nøkterne som vi klarer, men i mange sammenhenger ser jeg at vi får tildelt under halvparten i driftsmidler av det vi reellt har behov for».

I en kommentar skrevet av kollega Lasse Jangås tidligere denne uka, fikk vi høre om guttungen som kom hjem og fortalte at skolen ikke hadde råd til å kjøpe inn nok blyanter til elevene. Dessverre hadde skolen heller ikke penger til å sende elevene med buss til Tromsø museum og alt det fascinerende de har å by ungene våre på.

Så velkommen til Tromsø-skolen, og til byen som er styrt av skolepartiet Høyre!

Bare så det er sagt: Høyre har ikke alene skylden for denne tilstanden i skolene i Tromsø. Men nå er det de som sitter med ansvaret, når er det de som må ta grep for å gjøre noe med disse begredelighetene. Høyre har nå, sammen med Frp og Venstre, styrt landsdelens største by i over tre år. I over ett år har de hatt sitt eget parti som førende regjeringsparti. Og utdanningsministeren er fra skolepartiet Høyre.

Det er jo strålende at det har vært en satsing på å skaffe elevene og Tromsø-skolene en topp moderne datapark. Digital kompetanse er selvsagt viktig og nødvendig. Men en PC er altså ikke en lærebok. Og ikke engang Apple har funnet opp en smarttelefon, et lesebrett eller en MacBook som kan høvle eller sy. 

Det er vanskelig å forestille seg hvordan det borgerlige byrådet i Tromsø tenker. Vi vet at de skal bygge badeland til minst 600 millioner kroner. Det er selvsagt kokfint med oppvarmet badevann og bølgebad og vannsklier som tumleplass for både unger og voksne her oppunder Nordpolen.

Men bør slike prosjekter virkelig prioriteres når vi vet hva slags mangler vi har i de viktigste tilbudene både for de yngste og de eldste i denne kommunen? Sitter Høyre og venter på at det skal komme noen private og overta grunnskolen?

Den mest etterspurte kapitalen i fremtiden kommer til å være kompetanse, kunnskap på mange forskjellige felter. Hvordan skal Høyre og byråden for utdanning, Anna Amdal Fyhn, sørge for at de topputdannede lærerne de nå satser tungt på å utdanne, ikke betakker seg for å begynne i en miserabelt utstyrt skole der de skal snu på hver bidige krone flere ganger om dagen?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse