Annonse

Brexit gir muligheter

Det blir en spennende St.Hans, fastslår Kathrine Kleveland.

En britisk utmeldelse vil redusere EUs betydning som marked og leverandør for Norge.

St.Hansaften stemmer britene over om de fortsatt skal være med i EU. Annerledeslandet Norge, som britenes statsminister David Cameron flittig advarer mot, har virkelig vært i vinden i forkant av folkeavstemningen om EU-medlemskap i Storbritannia. Aviser fra Japan, Frankrike, men først og fremst Storbritannia har vært på besøk, radio og TV likeså. Med to norske folkeavstemninger mot EU, og et neiflertall i over 11 år, er det ikke rart de titter i vår retning.

Meningsmålingene tyder på at stadig flere briter lar seg friste av den norske tilværelsen utenfor EU. Det kan bli flertall for utmeldelse, altså Brexit, i folkeavstemningen 23. juni. Om Storbritannia melder seg ut av EU vil de selvsagt få en ny handelsavtale med EU. Det kan gi mulighet for en ny EØS-debatt her til lands. For selv om EØS-avtalen er bedre enn et EU-medlemskap, anbefaler jeg ikke denne typen avtale, men ønsker britene noe bedre enn EØS.

Etter en Brexit vil Storbritannia trolig forhandle om og inngå en eller flere handels- og samarbeidsavtaler med EU. Det som gjerne kalles den sveitsiske modellen, men med et innhold tilpasset Storbritannia og EUs gjensidige interesser. Dette er en avtalemodell uten automatisk innføring av nytt regelverk og uten noe overvåkingsorgan eller domstol.

Det er også trolig at Storbritannia melder seg inn i frihandelsforbundet EFTA, som vil gi britene et utbygd flettverk av internasjonale handelsavtaler. Britene var med i EFTA, og var også en av forbundets grunnleggere, før de ble medlem av EU i 1973. Et EFTA+ med Norge, Sveits, Island, Liechtenstein og Storbritannia vil være en betydelig økonomisk allianse. Sveits og Norge er EUs fjerde og femte største handelspartnere. Storbritannia er i dag EUs nest største nasjonale økonomi (BNP 2014). Det kan gi grunnlag for en ny felles handelsavtale mellom EFTA og EU.

En britisk handelsavtale med EU, i eller utenfor EFTA, vil være et talende bevis på at påstanden om at det ikke finnes alternativer for Norge utenfor EØS er en myte. Storbritannia er dessuten en av Norges viktigste handelspartnere i EU, og en britisk utmeldelse vil redusere EUs betydning som marked og leverandør for Norge. Norge og Storbritannia har lange tradisjoner for gode handelsforbindelser, lenge før landet ble EU-medlem for drøyt førti år siden. Det blir en spennende St.Hans.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse