Annonse
Idrettspresident Tom Tvedt i Tromsø i går, sammen med byrådsleder Kristin Røymo og medlem i NIF-styret Anne Berit Figenschau. Foto: Leif Morten Olaussen.

Nei takk til ny OL-strid i Norge

Kulturminister Linda Helleland åpner for ny norsk OL-søknad. Vi vil på det sterkeste advare mot å lede norsk idrett inn i en ny opprivende OL-strid.

Vi vil på sterkeste advare mot å lede idretten inn i en ny og opprivende OL-strid

President i Norges Idrettsforbund (NIF), Tom Tvedt, har denne uken vært på besøk i Tromsø. Det er hele seks år siden sist en idrettspresident besøkte Nord-Norges største by. Den forrige presidenten, Børre Rognlien, syntes det var tryggest å holde seg borte.  

Hans forhold til Tromsø ble ødelagt av de stygge prosessene rundt Tromsø og Oslos OL-søknader. Tromsø 2018 og Oslo 2022 skapte meget dype sår mellom ledelsen i NIF og grasrota i nordnorsk idrettsbevegelse. Når det nå bygges bro, er det et steg i riktig retning. For Tromsø og Nord-Norges del er det heller ingen ulempe at Anne Berit Figenschau er styremedlem i NIF. Hun vil gi idrettsstyret viktige innspill fra nord.

Tom Tvedt er fra Rogaland, den nye idrettspresidenten har bakgrunn som regional- og lokalpolitiker for Arbeiderpartiet. Vi tror det er en fordel med en president som har tung erfaringsbakgrunn utenfor hovedstaden. Det trengs flere blikk på landet, også i idretten. Tvedt sier da også at hans fokus er å bygge anlegg for breddeidretten i hele landet. Det er en konstruktiv tilnærming.

I Tromsø er det nå flere spennende prosjekter på gang knyttet til «Idrettsbyen Tromsø», et spleiselag mellom kommune, fylkeskommune og idretten selv. Men det trengs mer, i en stor by i rask vekst. Mangelen på statlige bidrag til anleggsbygging de siste tiårene er et svik mot idretten, som spiller en vesentlig rolle for oppvekst, trivsel og helse.

Vi registrerer at den nye kulturministeren Linda Helleland (H) i dagens VG tar til orde for en ny norsk OL-søknad. Det er ungdoms-OL på Lillehammer i år som skal være springbrettet til vinter-OL i Norge. Dette er nærmest en invitt fra Helleland til idretten om å levere en ny OL-søknad. Det er forstemmende, og er et oppsiktsvekkende og uklokt signal bare halvannet år etter at Oslo 2022 havarerte i møtet med både oponion og beslutningsmakt.

Vi vil på sterkeste advare mot å lede idretten inn i en ny og opprivende OL-strid. Grandiose OL-planer er et milliardsluk og en avsporing med hensyn til samfunnsoppdraget den norske idrettsbevegelsen har.  Ingenting tyder på at verdigrunnlaget i IOC har forandret seg siden fadesen med Oslos søknad, som Solberg-regjeringen heldigvis stanset. Fremdeles vil det være umulig å skape bred folkelig oppslutning rundt vinter-OL på norsk jord.

Det er vårt håp at Tom Tvedt har lært, og er klok nok til å stå imot fristelsen. Derimot har vi ingen illusjoner om at NIFs generalsekretær Inge Andersen har lært. Så lenge Andersen har en sentral posisjon i norsk idrett,  vil OL-ambisjonene neppe bli lagt vekk.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse