Annonse
Beskyldninger om uredelighet, misbruk av offentlige midler og kameraderi har i lang tid preget nyhetsrapporteringen fra Skjervøy. Underveis har kommunen gjennomført et stort og dyrt omdømmeprosjekt for å lappe på fasaden utad. Pengene som ble brukt på dette prosjektet kan nå avskrives sammen med de skyhøye advokatutgiftene knyttet til brøyte-anbudet. Foto: Torgrim Rath Olsen

Brøyte-sirkus på Skjervøy

Striden om brøyteanbudet i Skjervøy kommune har blitt en føljetong som reiser flere spørsmål. Og det gjelder kommunens merkelige håndtering av saken. Sett utenfra kan det faktisk virke som det er viktig for kommunen å utelukke den ene tilbyderen.

Mange sliter med å forstå hvorfor teknisk sjef og rådmann har vært villige til å bruke i underkant en million på advokater for å gjøre det mulig å tildele brøyteoppdraget til den dyreste tilbyderen. Et selskap der en tidligere ordfører både er medeier og daglig leder.

Såvel rådmann som teknisk sjef har fått spørsmål om de ikke har tillit til at den billigste tilbyderen, skal klare å rydde veiene på en grei og forsvarlig måte. Begge svarer at det ikke er dette saken handler om. Den handler ikke om realiteter, men om formaliteter. Man mener at krav til opsjonsavtaler for anskaffelse av utstyr ikke var formelt riktige. 

Dette har Nord-Troms tingrett avvist. Kommunen har underveis i anskaffelsesprosessen stilt krav som langt på vei ser ut til å ha vært skreddersydd for at en bestemt tilbyder skulle få oppdraget. 

Det er uforståelig at rydding av kommunale veier i et lite tettsted i Nord-Troms har tatt en slik vending. Teknisk sjef Kjell Ove Lehne har et hovedansvar for at brøytesaken har utviklet seg til en farse. Det toppet seg i august, da han som fungerende rådmann, sørget for å tømme kommunestyresalen for tilhørere. Han begrunnet det ulovlige tiltaket med at dersom det kom frem opplysninger som kunne skade kommunen, så var dette noe kommunens innbyggere ikke burde få innsyn i.

Han hadde jo på en måte rett. Det som kom frem tålte ikke dagens lys, og hadde et betydelig skadepotensiale. Brøyte-saken har endt opp med et omdømmetap for en kommune som i utgangspunktet har slitt tungt med eget renomme. 

Beskyldninger om uredelighet, misbruk av offentlige midler og kameraderi har i lang tid preget nyhetsrapporteringen fra Skjervøy. Underveis har kommunen gjennomført et stort og dyrt omdømmeprosjekt for å lappe på fasaden utad. Pengene som ble brukt på dette prosjektet kan nå avskrives sammen med de skyhøye advokatutgiftene knyttet til brøyte-anbudet.   

Rådmann Cissel Samuelsen varsler at hun vil bruke ennå mer av innbyggernes penger til en ny rettsrunde. Det er oppsiktsvekkende. Kommunen har allerede brukt nesten et års brøytebudsjett på advokater. 

Kontrollutvalget har allerede varslet at de skal granske affæren. Vi håper det skjer på en grundig måte, og at alle kortene legges på bordet når det gjelder bruken av skattebetalernes penger. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse