Annonse

Brubyggeren Riddu Riđđu

Festivaler kan også være betydelige aktører i samfunnsdebatten, noe Riddu Riđđu har vist til gagns

Festivaler kan også være betydelige aktører i samfunnsdebatten, noe Riddu Riđđu har vist til gagns

Den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riđđu går i disse dager av stabelen for 23. år på rad. Det er det all grunn til å applaudere. Det generelle festivalmangfoldet i sommermånedene er med å løfte det kulturelle nivået i både by og land i hele regionen vår. Fra store og etablerte aktører som Festspillene i Nord-Norge, Nordland Musikkfestuke og Buktafestivalen, til Finnsnes i Fest, Aronnesrocken, Senjafestivalen, Skjervøydagene, Tromsø Ølfestival med ere er alle med å dra dette lasset.

Riddu Riđđu er en festival ere av publikummerne ser på som en hvilken som helst festival, i otte omgivelser i Kå ord i Nord-Troms. De drar dit for å se artister, tre e folk og feste, som på de este andre festivaler. Det er selvsagt ott. Likevel er Riddu Riđđu mye mer enn bare dét.

Festivalen har i snart et kvart århundre vært en viktig aktør for å rette oppmerksomheten mot, og øke stoltheten til, den samiske kulturen, språklig som kulturelt. I tillegg har Riddu Riđđu på svært vellykket vis vært bevisst å skape respekt og vennskap på kryss og tvers av landegrenser, regioner og etniske forskjeller.

I 2014 er Riddu Riđđu en del av det o sielle programmet for grunnlovsmarkeringen. Det er både gledelig, viktig og riktig. Den samiske delen av Norges befolkning ser nok grunnlovsjubileet i et ganske annerledes lys enn resten av landet.

Som Sametingets president Aili Keskitalo sa i sin åpningstale, opplevde ikke den samiske befolkningen samme udelte glede ved framveksten av Norges selvstendighet som nordmenn est. Fornorskningspolitikken satte store spor og gjorde skader man fortsatt merker følgene av. Her har Riddu Riđđu vært en konstruktiv og viktig aktør i brubyggingen og reparasjonen av disse skadene.

Festivaler er derfor nødvendigvis ikke bare en fest eller en helgs ukt i underholdningens tegn. Festivaler kan også være betydelige aktører i samfunnsdebatten, noe Riddu Riđđu har vist til gagns. I så måte er det også gledelig å registrere at fredagen neste helg, på rockfestivalen Buktafestivalen i Tromsø, åpnes av den samiske artisten Mari Boine.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse