Annonse
Mange bilister stilte seg hoderystende til ordfører Kristin Røymos oppfordring om skifte til sommerdekk lenge før vinteren var over.

Brudd på linjen

Ordfører Kristin Røymo trenger en antenne, slik at hun kan motta signaler fra byens befolkning.

Tar ordføreren de viktige kampene for Tromsø-samfunnet?

25. april var ordfører Kristin Røymo ute med pekefingeren. Det var da hun ba tromsøværingene legge om til sommerdekk.

Intensjonen var god. Ordføreren ønsket å redusere svevestøv og bedre luftkvaliteten.

Likevel utviklet dette seg til en særdeles dårlig sak for Røymo.  Bare få dager etter hennes oppfordring falt det nemlig igjen snø i byen, mens kuldegradene nok en gang festet grepet.

Det var direkte trafikkfarlig å kjøre med sommerdekk. Halvannen uke etter at ordføreren ba oss finne frem jekken. Hun har ingen andre enn seg selv å takke for at bilistene fremdeles har piggene ute. Men istedet for å beklage går hun i forsvarsposisjon.

Alle som bor i Tromsø, vet at det er risikabelt å skifte til sommerdekk den 25. april, en uke før fristen.  I Tromsø er det ofte behov for å beholde vinterdekkene på et stykke inn i mai, uten at bilister bøtelegges.

Å oppfordre folk til å skifte til sommerdekk den 25.april, er åpenbart et dårlig råd, når postadressen er Tromsø.  Man skulle ikke tro rådet kom fra en ordfører som elsker å omtale Tromsø som Arktisk hovedstad.

I arktiske byer er vintrene lange og seige. Og Tromsø er en spesiell by, både klimamessig og topografisk. Dette vet vi som bor her, og det burde også den politiske ledelsen vite.

At Røymo har provosert erfarne bilister, kan ikke overraske noen. De fleste i Tromsø tar selvstendige vurderinger basert på trafikksikkerhet. De færreste føler noe behov for en politisk verge for dekkskift på egen bil.

Slik har Røymo bidratt til en helt unødvendig konfliktsak. Det føyer seg inn i rekken av flere saker med støy. Som ikke nødvendigsvis handler om saken i seg selv, men håndteringen av den.

Dekkskift-saken reiser to alvorlige spørsmål. Det ene er hvorfor Røymo og den øvrige politiske ledelsen i Tromsø kommuniserer dårlig med innbyggerne. Ordføreren sliter med å bli oppfattet som en samlende skikkelse.

Det handler ikke bare om hva du gjør, men hvordan du snakker med velgerne om hvorfor du gjør det.

Å doble eiendomsskatten, eller å innføre bomring, er noe som må gjøre i dyp respekt og forståelse for de økonomiske belastningene det påfører folk.

Å innføre bompenger i Tromsø var det realpolitisk ingen vei utenom. Men det er forskjell på å innføre ordninger som påfører folk økte kostnader, og å innføre det med noe som kan minne om entusiasme.

Den nesten monomane iveren fra enkelte posisjonspolitikere etter å gjøre Tromsø til en sykkelby er en annen sak som skaper et inntrykk av politikere som har distanse til folk utenfor sentrum.

Det er en visjon for hyggelige rødvinskvelder på Sør-Tromsøya, dit deltakerne kanskje kan ankomme på el-sykkel.

Men Tromsø kommer alltid til å være en bilby, og en by for piggdekk. Det handler simpelthen om størrelse og klima, og det handler om geografi.

Det andre det er grunn til å spørre om, mens Ap seiler ned mot 20 prosents oppslutning i Tromsø, er hvilke saker ordføreren og hennes nærmeste har fokus på.

Tromsøværingene har behov for en visjon og en vinnersak som gir dem følelsen av å være med på en reise som virkelig betyr noe. Men tar ordføreren de viktige kampene for Tromsø-samfunnet?

Hvor er ordføreren i en av de aller viktigste strategiske sakene for byen akkurat nå, utvidelse av flyplassen og rullebanen? Dette er helt instrumentelt for Tromsø, som storbyen i den nye arktiske landsdelen. Her er det strålende framtidsutsikter for reiseliv og turisme. Men vi trenger lederskap.

Dette var en sak den forrige ordføreren, Jens Johan Hjort (H), hadde et tungt fokus på. Røymo har nå vært Ap-ordfører i 20 måneder. Hvor mange delegasjoner fra Tromsø til hovedstaden har Røymo ledet om akkurat denne saken?

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse