Annonse
NYTT MUSEUM: På parkeringsplassen sør for Mack-kvartalet kommer det nye museet i Tromsø. Foto: Jørn Norman Pedersen

Bruk arkitektkonkurranse for nytt universitetsmuseum

Det skal bygges nytt universitetsmuseum i Tromsø. Dette er et bygg som både skal formidle universitetets forskning og speile  landsdelens kultur, natur, historie og folk. Universitetsmuseet har hatt og har en svært viktig rolle i samfunnet. Tromsø er av regeringen utpekt som Nordområdehovedstaden, med institusjoner som UiT Norges Arktiske Universitet, Polarinstituttet, Arctic Council og Arctic Economic Council. Verden ser i økende grad mot nord. 

Derfor var det med stor glede nyheten om prioritering av nytt universitetsmuseum ble mottatt. En lang prosess fra 2005 ledet til vedtaket om en sentral plassering i sentrum av Tromsø, i en erkjennelse av at dette blir et av de viktigste offentlige byggene som reises I Nord-Norge på mange år. Dette er i Nord-Norge et bygg i klasse som Operaen eller Nasjonalmuseet. 

Desto større er skuffelsen over at Statsbygg velger en prosess med anbudsinvitasjon for å velge konsept og arkitektektur.  Statsbygg velger altså bort den åpne, internasjonale arkitektkonkurransen som ville gitt et større tilfang av innspill om form, arkitektur, innhold, bystrategi og forholdet til landskapet. 

I praksis betyr den valgte fremgangsmåte med anbudsinvitasjon at dette museumsprosjektet tilnærmes med kun ett forslag. Statsbygg reduserer på denne måten de høye ambisjonene som regjeringen har gitt prosjektet gjennom budsjetter og avgjørelsen om en sentral plassering. Dette ville vært utenkelig som metode for større bygg av tilsvarende viktighet i andre større byer i landet. 

Statsbyggs tilnærming til prosjektet med anbudsinnbydelse ekskluderer også potensielle tilbydere og legger rammer som også gjør det mindre attraktivt for flere dyktige arkitekter å komme med forslag, slik en konkurranse ville åpnet for. Listen med kontorer til anbudsinnbydelsen viser da også at dette kun er aktuelt for de store sammenslutningene av arkitekt- og ingeniørkontorer og at man går glipp av mange svært gode arkitektkontorers innspill. Det er svært beklagelig, det gir et dårligere tilfang av gode ideer, men ikke minst reduseres ambisjonene for dette svært viktige bygget i nord,  for Norge og for de store Nordområdene. 

Min oppfordring er at regjeringen får Statsbygg til å gå bort fra anbudsinnbydelse i dette prosjektet og istedet bruke internasjonal arkitektkonkurranse som metode. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse