Unge muslimske jenter som bruker heldekkende plagg i Norge betyr ikke at man er ekstremist, skriver Shaima Zeiad. (Personene på bildet har ingen tilknytning til artikkelforfatteren) Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.

- Jeg bruker hijab fordi jeg selv vil

Barnefamilier med muslimsk tro, må definitivt få sin stemme i saker som angår dem, skriver 19 år gamle Shaima Zeiad i Tromsø.

Å bruke et helsdekkende klesplagg, betyr ikke at jeg er en ekstremist.

Religionsfrihet og frihet til å gjøre hva man vil, er viktige verdier, alle partier i Norge verdsetter. Det er disse verdiene asylsøkere og nye landsmenn, nå skal få lære om, og det er ikke minst en menneskerett. Så handler det om at de skal få disse rettighetene, samtidig som de ikke bryter andres frihet. Line Miriam Sandberg mener at Lenvik-skolene driver snikislamisering, da de tillater muslimske barn å bruke burkini. Bør vi ikke forvente å finne ulike oppfatninger og ulikheter i et flerkulturelt samfunn? Skal det stilles krav til muslimer, om å følge hva ”majoriteten” følger, fordi det er ”majoriteten” som ”representerer den norske kulturen”? Er ikke Sandbergs påstander ganske paradoksale med ”norske verdier”.

Aller først, ønsker jeg å rette en sterk kritikk, angående Sandbergs dramatiske analyse, om hvorfor muslimske foreldre velger å kle sine døtre enten det er hijab, eller burkini.

Å bruke et helsdekkende klesplagg, betyr ikke at jeg er en ekstremist. Jeg kler meg i hijab, først og fremst fordi jeg VIL, og dernest fordi det er sømmelig. Skjønn det Sandberg: å kle seg i helsdekkende plagg, betyr neppe at man er ekstremist. Så kan folk slenge på hva de vil av kommentarer om hvorfor jeg bruker hijab: - jeg bryr meg fint lite om det. Poenget er at vi oppfatter en og samme ting ulikt: noen vil mene at hijab på jenter/kvinner gjør dem til et objekt, mens noen fra Asia, kan mene at jenter/kvinner i bikini gjør dem til et objekt. I slike diskusjoner, må religionsfrihet og integrering tas i betraktning – før hva jeg og du mener. Problemet er det, at Frp har en tendens til å tro, at muslimske jenter/kvinner ønsker å ”sette seg opp mot resten av samfunnet” når de bruker hijab. Dermed mener Frp, at muslimske jenter, ødelegger for integreringen. Dere er på ville spor!

Så er det noe som virkelig sjokkerte meg, da jeg leste artikkelen i nordlys; ” hvilke signaler gir vi til muslimske gutter og jenter ved å tillate bruk av burkini? Jo, vi forteller dem at det kvinnesynet de lærer i hjemmet er greit. At jenter som viser hud og hår er vantro horer, sier Line Miriam Sandberg.”. Jeg kan ikke ta dette seriøst. Jeg bruker hijab, og jeg ser neppe på mine etniske norske venninner som horer fordi de enten velger å gå i bikini, eller kort kjørt. Det er ikke noe jeg heller prøver å fortelle, når jeg bærer hijab, og det tror jeg muslimske foreldre (som kler sine barn i hijab), ikke prøver å gjøre heller. Har du i det hele tatt, snakket med muslismer, om hvilke signaler barnefamilier med muslimsk tro,  ønsker å sende? Jeg tror, de vil bli like sjokkert som meg – vi ønsker ikke å sende noen signaler. Vi bruker ganske enkelt vår religionsfrihet – vi stjeler ikke andres frihet, vi prøver ikke å redusere andres verdi, slik du mener.

Både muslimske barn, som går i burkini, og andre barn som går i bikini, skal ha respekt for hvordan den andre går kledd. Hijab, og burkini, er ikke mer enn et klesplagg, som verken skader andre rundt, eller truer den offentlige orden. Akkurat det samme gjelder for bikini. 

Å tillate burkini, vil dessuten ikke oppfattes som et signal på at ”vi har gitt oss”, slik Sandberg forteller. Jeg tror at, det heller vil oppfattes som et signal om at vi i Norge er åpne og har rom for mennesker med ulik tro. Nettopp det, tror jeg, vil bidra til integrering, da muslimer vil måtte være like åpne for ”den norske kulturen” som f.eks. bikini.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Kommentarfeltet er desverre stengt på denne saken.
Annonse