Annonse
UiT har fått nei fra kommunen om å kjøpe Musegata 2. UiT hadde et ønske om å se det gamle og det nye museet i sammenheng som kultur- og vitenskapsinstitusjoner fra to ulike tidsepoker, knyttet sammen av museumsparken. Foto: Wikipedia / Harald Groven

Den brysomme kjøperen

Hvorfor i alle dager takker ordføreren nei til en gavepakke?

Tromsø kommune og UIT Norges Arktiske Universitet maktet ikke å bli enige om et salg av Musègata 2.

Det gamle museumsbygget, som er kraftig forfallent og i elendig stand, kunne blitt en ny og verdig del av det nye universitetsmuseet som skal bygges i samme område, i «sørbyen». UiT tilbød seg  i forhandlinger både å betale en takst kommunen selv kan få utføre, og sørge for oppussing.

Kommunen ville tydeligvis ikke være med på en slik løsning. Ordfører Gunnar Wilhelmsen ville helst beholde 51 prosent eierandel, men la UiT ta alle utgifter. I tillegg ville han muntlig ha en «ny takst» på bygget. Selv om man legger godviljen til, finnes det bare en forklaring; Wilhelmsen ønsket å kvitte seg med en brysom kjøper, for slike betingelser er det ikke mulig å gå med på.

Det er vanskelig å se annet enn at Tromsø kommune har andre formål å bruke sine begrensede midler på fremover, enn et gammelt bygg som råtner på rot. Skatteinntektene er i ferd med å svikte fatalt i takt med korona-krisen. Nylig kunne vi her i avisen fortelle at barnevernet -som ivaretar de aller mest sårbare i byen - må kutte med 12 millioner kroner i 2020.

Når en bunnsolid og troverdig aktør som UiT vil ta over kunstforeningens bygg, og både forvalte det til glede for landsdelen og byen, og i tillegg betale godt for det, så burde man sprettet champagnen på ordførerens kontor.

Se bare hva UiT tilbød seg; - å kjøpe Muségata 2 til den fastsatte taksten kommunen selv har fått utført, -å påta seg alle kostnader for renovering av bygget, -å dekke alle utgifter til fremtidig drift, -å la dagens brukere (kunstnerne) bli værende i bygget på nåværende vilkår frem til renoveringen starter, og -å la Tromsø kunstforening v/Tromsø kommune leie deler av bygget etter at renoveringen er avsluttet og UiT har overtatt eierskapet.

Dette er meget sjenerøst. Det er imidlertid lett å ha forståelse for at universitetsdirektør Jørgen Fossland ikke kan påta seg alle utgifter ved å sette bygget i stand, på samme tid som UiT skal eie under halvparten i et sameie. Du leste riktig, det er faktisk hva ordføreren ønsket.

Gunnar Wilhelmsens håndtering av denne saken fremstår som merkelig.  Riktignok lovet han i valgkampen i fjor å ta vare på bygget. Med tanke på det som har skjedd med kommuneøkonomien siden den gang, er det et valgløfte hele byen lett vil tilgi ham for å bryte. I tillegg har han på uforståelig vis klart å skade kommunens forhold til UiT, som Tromsø nå trenger mer enn noensinne som en motor.

Hva slags alternativ strategi ordføreren har vet vi ingenting om. Det er innhyllet i tåkeprat. Hvis han har en alternativ kjøper i disse krisetider for landet, skulle vi sannelig likt å vite hvem det er.

Ordføreren har ikke presentert noe verken for kommunestyret eller for offentligheten. Det bør han snarest gjøre, for nå er det faktisk hans troverdighet som står på spill. Det finnes to muligheter; enten har han en genial plan som ingen kjenner til, eller så gjør han en grov feilvurdering. Det siste er dessverre det mest sannsynlige.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse