Annonse
Selv om jeg setter pris på Egons kunnskapsrike belæringer om rock, håper jeg debatten framover kan handle om det saken egentlig dreier seg om: Er vi som er voksne villige til å dele den fantastiske rockefesten Bukta også med ungdom under 18 år? skriver Endre Lund Eriksen. Bildet er fra fjorårets festival. Foto: Stian Joachim Olsen

Bukta og begge endene

Ingen kan mene noe om rock eller rockefestivaler i Tromsø uten å risikere en real utblåsning fra Egon Holstad.

Selv om jeg setter pris på Egons kunnskapsrike belæringer om rock, håper jeg debatten framover kan handle om det saken egentlig dreier seg om: Er vi som er voksne villige til å dele den fantastiske rockefesten Bukta også med ungdom under 18 år?

Jeg ante derfor hvor det bar hen, da jeg skrev en kommentar i Nordlys om at også ungdom under 18 år bør få være med på Bukta og andre festivaler, for eksempel ved en vergeordning der ungdom får komme inn sammen med en ansvarlig voksen. Likevel er jeg imponert over den harmdirrende vrede dette nokså uskyldige forslaget klarte å framprovosere i godeste Egon.

”Oppkomme av selvrettferdig syt”, ”gammelmodige kortslutninger”, ”fryktelig usjarmerende lefling med maktmisbruk fra kommunens politikere”. Dette er bare noen av karakteristikkene – i ett av avsnittene i Egons kommentar om saken i ITromsø.

Jeg innser at det må være særlig den siste setningen i innlegget mitt som fikk Egon til å sette PA-en på max og vræle til av sine lungers fulle kraft. Der skrev jeg at man kunne stille spørsmål ved om Tromsø og andre kommuner skal fortsette å låne ut offentlige friområder gratis eller svært billig til festivaler som en stor del av befolkningen ikke får være med på. Dette har Egon tolket som at jeg går inn at kommunen skal kaste Buktafestivalen ut av Telegrafbukta, om ikke ungdom under 18 får være med. En noe upresis tolkning, for å si det mildt. Men, gode Egon, du som selv lever av det frie ord: det må gå an å stille et spørsmål ved noe uten å bli beskyldt for ”lefling med maktmisbruk”?

Egon leverer også et interessant og lærerikt foredrag om bandene Slowdive og Television, som han mener er dårlige eksempler på hva ungdom nå til dags hører på, siden det er band som har hatt sin storhetstid før dagens unge ble født. Her må jeg nok innrømme at jeg valgte et litt vel lokalt eksempel, siden jeg konfererte med min sønn og nevnte de bandene han er mest skuffa for at han går glipp av. Jeg kunne gjort det enklere for meg selv ved å legge vekt på en mer allmenn og opplagt ungdomsfavoritt, som Sondre Justad. (Men på den andre siden, da hadde vi jo alle gått glipp av Egons briljante belæring i rockehistorie.) Og som Egon sikkert også husker fra sin egen ungdomstid: noen ganger finner man sitt favorittband fra en tidsperiode før en selv ble født. Selv digget jeg en artist som for lengst var død.

Jeg skal innrømme at det er min sønn store rockeinteresse som var utløsende årsak til at jeg skrev dette innlegget , men jeg kan berolige Egon med at dette er noe jeg har ment lenge før barna mine kom i rockepliktig alder, og kommer til å mene også etter at de er fylt 18 år. Uansett hvor hårreisende Egon Holstad måtte mene det er at ungdom under 18 skal få komme inn på en rockefestival.

Egon er også dypt indignert over at jeg i det hele tatt antyder at det finnes noen over førti som ikke vet hvem Slowdive og Television er. Her må jeg bare beklage. Dette var et forsøk på bruk av det litterære virkemiddelet selvironi. Her prøvde jeg å gjøre narr av meg selv, ikke av de som faktisk digger disse bandene og gleder seg til oppleve dem. Jeg trodde Egon, selv en mester i bitende karakteristikker og ramsalt ironi, var kjent med dette virkemiddelet. Når jeg skriver: ”nok en gang skal vi som pusher 50 stå foran band vi aldri har hørt om og drikke øl og snakke skit med kjente” skal det altså ikke tolkes helt bokstavelig. Dette er også et eksempel på selvironi. Det er ikke akkurat sånn jeg oppfører meg på festival.

Egon har rett i at Bukta gjør gode ting for ungdom. I kommentaren skrøt jeg da også av ”Bukta for alle”, og jeg kan også skrive under på Egons hyllest av Bukta Battle og arrangørskolen som har bidratt til å gi ungdom festivalene Kongeparken og Sommerlystfestivalen. Jeg var tilstede på alle disse arrangementene og vet hvor viktige de er for ungdommene som er med. Likevel synes jeg ungdom også skal få sjansen til å være med på den fantastiske festivalen som Bukta er.

Det er nærmest en ære å bli utskjelt av Egon ”Slayer” Holstad, og kommentaren hans er morsom lesning. Men når vi skreller vekk ramsalte karakteristikker og forvridde feil-lesninger, er det vanskelig å finne SAKLIGE argumenter for at ungdom under 18 år ikke skal få komme inn på Bukta. Andre norske festivaler, som Øya, Slottsfjell og Riddu Riđđu, lar ungdom slippe inn, i følge med en voksen. Egon skriver at det ikke er en menneskerett å få tilgang til alt, i dette tilfellet en rockefestival. Det er det heller ingen som har påstått. Men det trengs gode grunner for å nekte ungdom inngang på et kulturarrangement som foregår på et offentlig friareal. Konserter er sammen med kino så å si den eneste kulturopplevelsen vi har aldersgrense på i dette landet. Og på festivaler er det ikke fordi det som skjer scenen er uegnet for ungdom, men fordi noen mener alkoholserveringen fører til uegnede scener FORAN scenen.  

Og det er altså her jeg mener at det må være mulig å finne løsninger som gjør at det blir trygt å la ungdom komme inn på festivalene. For eksempel i følge med en ansvarlig voksen som må holde seg edru. Riddu Riđđu har egne soner for de som er voksne og drikker alkohol, og på andre festivaler finnes andre løsninger som det går an å se nærmere på. Folk som er så overstadig beruset at de er til sjenanse for andre, skal uansett vises bort, i henhold til skjenkebestemmelsene.

Selv om jeg setter pris på Egons kunnskapsrike belæringer om rock, håper jeg debatten framover kan handle om det saken egentlig dreier seg om: Er vi som er voksne villige til å dele den fantastiske rockefesten Bukta også med ungdom under 18 år? Eller vil vi ha Bukta og begge endene for oss selv? Egon har gitt sitt harmdirrende svar. Nå kunne det vært interessant å høre flere meninger.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse