Annonse
Ánde Somby har fulgt med i debatten om urfolk, samer og nordmenn - og kommenterer det hele på sin spesielle måte. Foto: NRK / Nordnorsk debatt

Burde N-en skifte plass med M-en i alfabetet?

Hvorfor i all verden skal den yndige lille N-en være bak store stygge M-en i alfabetet? Hvordan kunne vi få endret dette misforholdet?

Kanskje det ikke hadde vært så lett å få byttet plassen mellom den forbaskede M-en og vår venn N-en.

Hvem kunne ha hjulpet oss med dette viktige forehavendet?

Kanskje kunne vi  fått hjelp fra et knippe hobbyarkeologer som kunne ha lett etter fragmenter som ville kunne gitt støtte for prosjektet?

Hvem vet?  Kanskje det kunne være noe støtte å hente i bokstavgenetikkens jungel? Har vi noen som har lest i kulørte populærvitenskapelige magasiner om genetisk forskning som kunne anvendes pr analogi?

Kanskje en ellen annen amatørhistoriker kunne lete frem et tekststykke her og et tekstykke der, på basis av det lage et narrativ om alfabetets opprinnelseshistorie og peke ut en eller annen syndebukk som har tabba seg ut med å forveksle rekkefølgen mellom alfabetets bokstaver.

Eller hva med å engasjerere en vinkelskriver som kunne ha gått på shopping i de juridiske labyrinter etter en flik av et argument her og en flik der? Også kunne vedkommende sikkert røre i hop et lim sånn at fragmentene kunne bli til store glinsende flotte argumenter.

Det er mulig at sleipingene fra elfenbenstårnet ville kommet med kjelker i veien for disse kapasitetene. Kanskje hadde de begynt å spørre etter kilder, etter metode, etter faglige meritter og andre lignende kjedelige ting?

Kanskje det ikke hadde vært så lett å få byttet plassen mellom den forbaskede M-en og vår venn N-en.

Men nytteløst ville det neppe ha vært. Det kunne jo tenkes at det var en prinsesse som hadde mistet latteren sin, og som igjen kunne ha funnet den av synet av Tyrihans-følget som tross alt var dannet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse