Annonse
UTREDER SAMMENSLÅING: Helseminister Bent Høie i møte med overlege Mads Gilbert og annet helsepersonell ved UNN.

Burde satt ned foten

Helseminister Bent Høie har trykket på pauseknappen i sammenslåingen av UNN og Finnmarkssykehuset.

Det er lov å håpe at det er første skritt på veien mot å skrote et dårlig forslag, som fagmiljøene i nord ikke ønsker. Verken Universitetssykehuset Nord-Norge, Finnmarkssykehuset eller Helse Nord har vært i stand til å oppdrive et eneste gyldig argument. Sammenslåingen vil ikke være til nytte for det medisinske personellet, og aller minst for pasientene i regionen, som jo er de dette handler om.

Av en eller annen grunn klarte denne merkelig saken å kile seg inn i Granavolden-plattformen som dagens regjering styrer etter. Deretter ble Helse Nord bedt om å gjennomføre en utredning av en mulig sammenslåing av Universitetssykehuset Nord-Norge og Finnmarkssykehuset.

Rapporten fra arbeidet har Høie for lengst mottatt. Den har vært på høring og gir som sagt en klar tilrådning om å ikke gjennomføre eksperimentet.

Nå sier helseministeren at han ønsker å se saken i sammenheng med en utredning i Helse Midt-Norge med likhetstrekk til saken i nord, hvor en mulig sammenslåing av St. Olavs Hospital og Helse Nord-Trøndelag skal vurderes.

Det er en særdeles merkelig logikk. Det som utredes i Trøndelag, er jo først og fremst en prosess som vil skape en struktur som er tilnærmet identisk med dagens UNN.

Å slå sammen St.Olavs i Trondheim med sykehusene i Namsos og Levanger, er ikke ulikt triangelet Tromsø, Harstad og Narvik.

Det naturlige hadde vært om Høie sa at utredningen i Trøndelag ville ha hatt nytte av å se på erfaringene etter at de tre UNN-sykehusene ble slått sammen i 2007.

Det kan umulig tjene noen hensikt at en eventuell ny geografisk gigantfunksjon for UNN, som i tillegg skal omfatte hele Finnmark og Svalbard, skal sees i sammenheng med den lokale prosessen i Trøndelag.

Helseministeren burde lyttet til faglige råd fra nord og satt foten ned for sammenslåingen av UNN og Finnmarkssykehuset. Istedet har Høie sørget for at usikkerheten blir hengende over saken. I tillegg har helseministeren bidratt til at Høyre tar den med seg inn i valgkampen i 2021. En ny tvangssammenslåing som overser sterk lokal motstand vil neppe gi regjeringen flere velgere i Troms og Finnmark.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse