Annonse
Integrering betyr ikke at alle skal gå i miniskjørt eller gå i svart dressbukse og skjorte med slips, skriver artikkelforfatteren. Foto: Reuters

Burkini og Frp

Betingelsen for å bli utsatt for forfølging er at du har flyktet fra krig og elendighet. Da er du klar for Frp sin klappjakt på deg.

Integrering betyr ikke at alle skal ha samme religion eller samme kulturelle interesser.

Fremskrittspartiet driver ei tett forfølging av mennesker som er litt annerledes eller kler seg litt annerledes.

Betingelsen for å bli utsatt for slik forfølging er at du har flyktet fra krig og elendighet. Da er du klar for Frp sin klappjakt på deg.  Alle andre slipper unna uansett hvordan de går kledt og uansett hvor rare skikker de måtte ha. Nå er det såkalt burkini de vil ha slutt på. En badedrakt med hette. Svømmehette! Tenk det!

Frp vil ha enda et nytt forbud i dette landet som flommer over av lover, regler og forbud. Fremskrittspartiet  vil innføre forbud mot visse typer badedrakter som unge mennesker bruker. Sannsynligvis får Frp – og alle andre- et stort problem ettersom bademotene i verden skifter og når liknende heldekkende badedrakter blir helt vanlig.

 

De argumenterer med at mennesker fra andre land, andre kulturer og med andre religioner umiddelbart skal integrere seg i det norske samfunn og bli lik alle oss andre. Også Sylvi Listhaug har ropt høyt om at flyktninger som kommer til Norge «må integrere seg». Det de sier forteller oss at de faktisk ikke har peiling på hva begrepet «integrering» betyr. 

Integrering betyr faktisk ikke at alle skal bli mest mulig like. Integrering betyr ikke at de som ser annerledes ut enn flertallet i Norge skal  pynte seg sånn at de ser ut som oss andre. Integrering betyr ikke at alle skal ha samme religion eller samme kulturelle interesser. Integrering betyr ikke at alle skal gå i miniskjørt eller gå i svart dressbukse og skjorte med slips.  Integrering betyr faktisk noe helt annet – som det er åpenbart at forfølgerne i Frp ikke har kunnskap om. Derfor uttaler de seg på fullstendig feil grunnlag.

 

Integrering betyr faktisk at alle ut fra ulike forutsetninger skal få mulighet til å være sammen – sånn som de er.   Integrering i et samfunn betyr at samfunnet – og skolen – skal ha tilbud og organisere seg sånn at alle – uansett kultur eller utseende, skal kunne leve sammen. Integrering betyr å akseptere og tolerere forskjellighet. God integrering er først og fremst samfunnets og politikernes ansvar – ikke det enkelte menneskets ansvar. Ikke først og fremst den enkelte flyktnings ansvar.

I skolesystemet har det vært arbeidet med integrering i 50 år. Der har det handlet om at skolen måtte ha romslighet og tilpasses det faktum at barn og unge er svært forskjellige. De har ulike evner og forutsetninger på så mange måter. Noen har fysiske funksjonshemninger, andre har lærevansker – og de seinere årene har vi fått stadig flere elever med annen hudfarge, annen kultur og annen religiøs bakgrunn. 

 

Sånn er heldigvis virkeligheten. Mennesker er så forskjellige – og det skal de få lov til å være. Det er stort sett en berikelse for oss alle.  Det har aldri vært en målsetting for norsk skole at alle skulle kle seg mest mulig likt – eller at alle skulle ha samme interesser eller samme kulturelle bakgrunn.

Det er Frp driver med kan ikke omtales som noe annet enn rein forfølging av mennesker som in utgangspunktet har langt større problemer og utfordringer enn det vi andre har. Og det er skremmende at helt sentrale talspersoner for Frp ikke har fnugg av peiling på hva et så sentralt begrep som integrering faktisk betyr.  De er rett og slett kunnskapsløse om det de uttaler seg om.  Sånn oppstår stygge forestillinger om andre mennesker.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse