Annonse
BY-REIN: Reinsdyr i boligområdene på Kvaløysletta har blitt et vanlig syn. Foto: Anders Wang

Byen og reindriften

Er det mulig å finne en løsning som kan avvikle reindriften på Kvaløya?

 
I forrige uke skjedde nok en episode som illustrerer at reindrift nær Nord-Norges største by er problematisk. To hunder av typen Alaska Husky kom seg ut av hundegården. Eieren driver aktivt med hundekjøring og har deltatt med hundene i Finnmarksløpet. Hundene jaget og gikk til angrep på to rein innenfor et delvis inngjerdet område like sør for Sandnessundbrua på Kvaløya. Reineieren, Per Kitti, kunne raskt konstatere at den ene simla var død. Politiet avlivet senere en annen rein. Politiet har rutinemessig opprett sak, men det meste tyder på at Per Kitti var i sin fulle rett juridisk da han avlivet hundene. 
 
Reindriften er en stor og viktig næring i nord som selvfølgelig skal være sikret rettigheter i sine kjerneområder. Men på Kvaløya vest for Tromsø snakker vi om en marginal næring, både i antall dyr og i antall arbeidsplasser. Kvaløy reinbeitedistrikt hadde pr. 1. april 2015 registrert 728 dyr. Disse dyrene beiter i prinsippet på et areal på hele 735 kvadratkilometer.
 
Antall arbeidsplasser i distriktet kan telles på en hånd. Via sine organer har denne marginale næringen en stor innflytelse på arealdisponeringen i omlandet til en by med mer enn 70 000 innbyggere. Ingen kan klandre familiene som driver på øya for at de avliver løse hunder og slåss for sine interesser, beiteområder og trekkveier. Men samfunnsmessig sett er dette å la sektorinteresser gå foran helheten. 
 
I prinsippet beiter reinsdyrene på Kvaløya høyt til fjells. I praksis vandrer de rundt i temmelig urbane omgivelser i boligområdene på Kvaløysletta og andre steder. Dette har skapt mange konflikter og klager som verken reineiere eller beboere på Kvaløya egentlig ønsker. Situasjonen er overmoden for å finne fornuftige løsninger. En by trenger områder rundt seg til ekspansjon og rekreasjon. 
 
En fornuftig løsning vil trolig være å forhandle fram en løsning som avvikler den marginale reindriften rundt Nord-Norges største by. Forsvaret fant for en del år tilbake løsninger i Mauken/Blåtind skytefelt som gjaldt seriøs reindrift i en helt annen skala. Det må være mulig å finne en løsning for 728 reinsdyr og to driftsenheter på Kvaløya.
Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse