Annonse
GAMMEL STORSTUE: Tromsøhallen på Templarheimen, bygd i 1979, er den siste hallen for innendørs hallidretter som er bygd i Tromsø. Siden den gang er folketallet i byen nesten fordoblet. Foto: Yngve Olsen/Nordlys

Bygg nye idrettshaller!

Kjøp IKEA-tomta på Langnes tilbake, og bygg idrettshaller der.

Stadig mindre tyder på at IKEA kommer til å etablere nytt varehus i Tromsø. Med økende netthandel har markedssituasjonen endret seg dramatisk etter at møbelgiganten for syv år siden lanserte sine planer i Tromsø. Kjeden har også satt mange andre nye varehus på vent. Det ser ut til at et såkalt “Pick-Up-point”, som i dag, også i fremtiden vil være mer enn nok til å dekke behovet i Tromsø og regionen rundt.

Dersom IKEA ikke bygger varehuset, har Tromsø kommune både rett og plikt til å kjøpe den 50 mål store tomten i Ørneveien tilbake. Det fremgår klart og tydelig av kontrakten.

Tromsø kommune må snarest mulig innlede forhandlinger med IKEA med tanke på en slik løsning. Tomten på Langnes trengs til idrettsformål, et område som har vært kronisk underprioritert i flere tiår. Anleggssituasjonen er derfor akutt. Den siste flerbrukshallen i regi av kommunen, Tromsøhallen, er nesten 40 år gammel. Den gang hadde Tromsø 45.000 innbyggere. Siden den gang er folketallet nesten fordoblet.

En rapport fra Telemarksforskning, på oppdrag fra Troms Idrettskrets og Tromsø Idrettsråd, viser klart hvor skoen trykker. Når det gjelder anlegg ligger Tromsø langt under landsgjennomsnittet, og scorer dårligst i hele Troms.

Det er for innendørs hallidretter, for eksempel håndball, at behovet er størst.  Det er også denne kategorien som står øverst på prioriteringslisten både hos idrettskretsen og Tromsø Idrettsråd.

Samtidig har toppfotballen signalisert et klart behov for en fullskala hall for trening og kamp. Tromsø IL er en sterk merkevare for byen, men treningsfasilitetene i dag er langt fra optimale. Dette handler også om et utfordrende klima på våre breddegrader. En eliteserieklubb som må trene utendørs midtvinters i mangel av alternativer i egen by, kan ikke sies å ha konkurransefortrinn.

Tilgang på arealer er et stor utfordring i tettbygde Tromsø.  Nå kan IKEA-tomten bli tilgjengelig og være en anledning til å løse problemet. Det er i allefall en mulighet som må utforskes. Forhåpentligvis vil det være mulig å forene behovene både til fotballen og innendørs hallidretter.

Det trengs aktiv politikk som tar idrettsbyen Tromsø et steg videre. Her må kommunen, idretten selv og næringsliv snarest gå sammen og legge en samlet strategi. Det handler om å kombinere bredde og topp. Om folkehelse og om barn og unges oppvekstvilkår. Det er bare å brette opp ermene!

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse