Annonse

Byrådet må vise anstendighet

Politisk ledelse og kommunestyret må sette seg ned å se på løsninger for de ansatte i Fagrent. Hvis ikke vil Tromsø kommune pådra seg et fortjent rykte som en iskald arbeidsgiver som mangler anstendighet med hensyn til sine ansatte.

Det er helt urimelig at en viktig yrkesgruppe som renholderne skal måte tape både pensjonsrettigheter og en rekke andre opparbeidede rettigheter hvis Fagrent blir omdannet til aksjeselskap.

 Tromsø kommune sliter økonomisk og strever med å gå i balanse. Det borgerlige styret i landsdelens største by fikk heller ingen drahjelp fra sin egen regjering da statsbudsjettet ble presentert. Det var status quo og mer kutt og spareprogrammer måtte til, ble det meldt fra byrådets side. Det er ingen lett situasjon den styrende borgerlige alliansen sitter med ansvaret for. Vi har forståelse for at de må snu hver stein, slik de selv sier. 

Samtidig må de slutte med å skylde på manglende utbytte fra Troms Kraft, som en evigvarende forklaring på problemene. Men ikke minst må de sørge for at de grepene de finner å måtte gjøre, ikke bryter med et minstemål av anstendighet overfor mennesker som jobber i og for Tromsø kommune. Striden som nå har oppstått rundt kommunens erklærte planer om å omdanne renholdsselskapet Fagrent til et AS, er forståelig når konsekvensene av en slik endring for de mange ansatte renholderne i selskapet, kommer for en dag.

Det er helt urimelig at en viktig yrkesgruppe som renholderne skal måte tape både pensjonsrettigheter og en rekke andre opparbeidede rettigheter hvis Fagrent blir omdannet til aksjeselskap. Bl.a. hevdes det nå fra Fagforbundet at renholderne, som i stort monn er kvinner, også vil tape uføreforsikring, ektefelleforsikring og barneforsikring. Også andre viktige rettigheter skal stå for fall, bl.a. muligheten til å gå av på AFP. Om alt dette er riktig er det meget alvorlig. Fagforbundet gjør i denne situasjonen jobben de skal gjøre for sine medlemmer. Men kommunestyret og byrådet kan ikke sitte uberørt og akseptere at mennesker som jobber i Tromsø kommune skal bli utsatt for en så uverdig behandling.

Politisk ledelse og kommunestyret må sette seg ned å se på løsninger for de ansatte i Fagrent. Hvis ikke vil Tromsø kommune pådra seg et fortjent rykte som en iskald arbeidsgiver som mangler anstendighet med hensyn til sine ansatte. Et slikt rykte vil ikke gjøre det lettere å klare de økonomiske målene som kommunen må nå i årene som kommer. De målene krever nemlig at alle i kommunen bidrar og drar lasset sammen, og da er tillit mellom ansatte og ledelse avgjørende.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse