Annonse
KRASS KRITIKK: Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) blir kritisert av Kristoffer Kanestrøm (Frp) for feilinformasjon om kommuneregnskapet i Tromsø.

Byrådets uredelighet

Både kommunestyret, media og innbyggerne i Tromsø ble forsøkt ført bak lyset.

Kan vi stole på at fakta er riktig i fremtidige pressemeldinger?

Den siste uken har vi sett en oppsiktsvekkende uredelighet hos det røde byrådet i Tromsø, i forbindelse med offentliggjøringen av regnskapsresultatet for 2015.

Ap, SV og Rødt startet sin tid i byråd med å gi velgerne et solid løftebrudd.  Kristin Røymo lovet som kjent i valgkampen at eiendomsskatten ikke skulle overstige 3,4 promille.  

Like etter valget økte byrådet eiendomsskatten til hele 5 promille. For mange betyr det en økning på hele 83 %. Dette er et av de tydeligste løftebruddene vi har sett i Tromsø-politikken.

Derfor har det åpenbart vært en strategi hos det røde byrådet å unnskylde egne løftebrudd med at man overtok et konkursbo med gigantiske underskudd.

Det har vært særlig viktig for byrådsleder Kristin Røymo og finansbyråd Jens Ingvald Olsen å gjenta dette budskapet.  Faktum er imidlertid at dette ikke er et riktig budskap.

I forrige uke kom nemlig fasiten – regnskapsresultatet for Tromsø kommune for 2015.  Det viste et positivt netto driftsresultat på 18 millioner kroner og et regnskapsmessig overskudd på 40,5 millioner kroner.

Det røde byrådet sendte da – utrolig nok – ut en pressemelding med følgende overskrift: «100 millioner i overforbruk i 2015». Det stod også at alle fond var tomme.

Med et slikt budskap trodde selvsagt mange at kommunen hadde gått med 100 millioner i underskudd.  Media stolte på pressemeldingen fra kommunen og formidlet denne feilaktige nyheten.  

Dessverre må jeg si at dette er den mest uredelige pressemeldingen jeg har sett.Etter skarp kritikk fra både opposisjon og media kom en ny pressemelding om kvelden onsdag 17. februar.  

Her heter det: «Tromsø kommune hadde ikke et overforbruk på 100 mill. kroner i 2015. Tromsø kommune hadde et netto driftsresultat på 18 millioner kroner i 2015. Det er disposisjonsfondet som er tomt. Det er fortsatt midler i bundne fond, slik det fremgår av det foreløpige årsregnskapet».  

Media har omtalt dette som en informasjonsskandale som vil hefte ved det røde byrådet lenge.  Det kan se ut til at Kristin Røymos byråd bevisst skrev pressemeldingen på en uredelig måte for å sverte det forrige byrådet mest mulig og for å unnskylde egne brutte løfter om eiendomsskatten.

Dette er svært alvorlig for byrådet.  Både kommunestyret, media og innbyggerne i Tromsø ble forsøkt ført bak lyset.  Det svekker åpenbart kommunestyrets tillit til byrådet.  

Men det svekker dessverre også innbyggernes tillit til kommunen.  Kan vi stole på at fakta er riktig i fremtidige pressemeldinger?

La oss gjerne være uenig om politiske saker og diskutere hva som er de rette veivalgene for Tromsø.  Slik skal politikken være.  

Men la oss nå i det minste være objektiv og ærlig i forhold til fakta.  Jeg etterlyser mer redelighet, ærlighet og skikkelighet fra det røde byrådet i Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse