Annonse
FÅR KRITIKK: Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) får kritikk for å ikke inkludere opposisjonen i saken om badeland i Tromsø. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe)

Byrådsleder Hilmarsens partisjåvinistiske spill

Det vi nå opplever fra byrådet, både ved byrådsleder Øyvind Hilmarsen og finansbyråd Jonas Stein(V) er et sjåvinistisk politisk spill som setter hele Folkebadet på Templarheimen i spill, og i fare.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen(H) skriver i innlegget, «Må få oppleve badeglede», i Nordlys lørdag 18. juli om det planlagte svømme- og badeanlegget på Templarheimen, Folkebadet i Tromsø. Det er på høy tid at byrådslederen uttaler seg offentlig om dette prosjektet. Men hva er det han sier, og ikke minst, hva er det han ikke sier i avisinnlegget? Han avlegger både SV og AP visitt, og trekker i tvil deres støtte til Folkebadet. Dette vil nok både SV og Ap svare på sjøl. Hilmarsen skriver også om hvor viktig anlegget vil bli både for barn, revmatikere og for svømmeidretten. Rødt har hele tida støtta idretts-Tromsøs prosjekt for utvikling av idrettsanlegg på Templarheimen, deriblant svømmeanlegg med 50m-basseng, og vi gjør det fortsatt. Det vi nå opplever fra byrådet, både ved byrådsleder Øyvind Hilmarsen og finansbyråd Jonas Stein(V) er et sjåvinistisk politisk spill som setter hele Folkebadet på Templarheimen i spill, og i fare.

Byrådspartiene Høyre og Venstre har hele tida visst, og de er fortsatt klar over det, at de er helt avhengig av støtte fra opposisjonenen i kommunestyret for å få flertall for bygging av Folkebadet på Templarheimen. Byrådspartiet Frp har fra første stund vært imot prosjektet, og er vel det i enda sterkere grad nå. Betimelig nok reflekterer byrådsleder Hilmarsen overhodet ikke over denne sentrale problemstillinga i sitt avisinnlegg lørdag. Det er samme situasjon som i vedtaket om bygginga av ungdomskultur/musikk-senteret i den gamle brannstasjonen. Der ser vi stadig at byråd Stein på samme sjåvinistiske vis fremhever dette som Venstres prosjekt.

Folkebadet på Templarheimen er et generasjonsprosjekt, og vil bli det største enkeltprosjektet Tromsø kommune har bygd. Det er et prosjekt på et svært skjørt politisk og økonomisk grunnlag. Det krever stor grad av konsensus(brei politisk enighet). Likevel har byrådet valgt å kjøre en prosess fra første dag der opposisjonenen i kommunestyret har vært fullstendig utelukka fra å følge prosjektet underveis. Hvor mye kommunestyregruppene til byrådspartiene har vært involvert vet vi ikke. Folkebad-prosjektet har vært en god illustrasjon på byrådsmodellens farlige lukkethet. Hvem skal føle eierskap til et så stort og viktig prosjekt for kommunen og befolkninga når det er Høyre og Venstres byrådsmedlemmer som behandler det som sitt private prosjekt?

Etter at byrådet har etablert en svært stor underbalanse i driftsøkonomien i Tromsø kommune, og det er flere bygge/anleggs-prosjekt med svært store overskridelser og forsinkelser, åpner det naturligvis for spekulasjoner og reell frykt hos opposisjonspartiene for at nye store utbyggingsprosjekt ikke lenger har det nødvendige økonomiske grunnlaget. Bortsett fra informasjon vi får ved tilfeldigheter eller ved årvåkenhet, har byrådet informasjonsmonopol på om store og små økonomiske forhold i kommunen.

Nedlegging av hverken Alfheim svømmehall eller Stakkevollan svømmehall har vært fremmet i den politiske behandlinga i kommunestyret som en del av realiseringa av Folkebadet på Templarheimen og sikringa av nødvendige besøkstall. Plutselig, uten at kommunestyret har fått noen informasjon, blir nedlegging av Alfheim som svømmehall presentert både av finansbyråd Jonas Stein og finansrådgiver Peter Reinholdtsen, og nå også av byrådsleder Hilmarsen, som den mest sjølsagte ting, og allerede opp og avgjort. Igjen må vi basere oss på rykter, men som også byråd Stein bekrefta i Nordlys i slutten av juni, har byrådet i lengre tid hatt en byggteknisk rapport om rehabkostnader og -behov for Alfheim svømmehall på 70-90 mill kr. Men byrådet har ikke lagt dette fram for kommunestyret, noe som ville vært helt naturlig. for eksempel under budsjettbehandlinga før jul.

Etter sigende skal kommunestyret på møtet 26. august, like før valget, få framlagt sak fra byrådet om investeringsbeslutning for Folkebadet. Vi har sett i skytebanesaka hvilken uklokskap byrådslederen og hans støttespillere er i stand til utøve. De gambla på at opposisjonen skulle tvinges i kne og støtte Høyre og Venstre, og gå for Simavika da byrådet var splitta. Nå har vi samme splittelse. Byrådsleder Øyvind Hilmarsens innlegg i Nordlys lørdag indikerer samme taktiske spill fra byrådet nå. Har byrådslederen virkelig tenkt å ofre barna, revmatikerne og konkurransesvømmerne i et sjåvinistisk spill på det politiske alteret? Det er fortsatt over en måned til kommunestyremøtet, og det er handlingsrom for byrådet for å sikre bygging av Folkebadet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse