Annonse
Helse Nord trenger ikke bare ny styreleder. Det sittende styret drar med seg mye gammel konflikt-bagasje. Foretaket trenger helt nytt styre. Foto: Tom Melby, AN

Bytt ut hele styret i Helse Nord!

UNN er selve flaggskipet til Helse Nord. Mener helseforetaket at videre utvikling av Universitetssykehuset i Nord-Norge ikke er viktig? Det trengs en real rundvask i Helse Nord nå.

Det sittende styret drar med seg mye gammel konflikt-bagasje. Foretaket trenger helt nytt styre.

Hva ville skjedd dersom et konsern i det private næringsliv, med en omsetning på over 17 milliarder kroner, mer eller mindre hadde oversett sitt største og desidert viktigste datterselskap i en strategiplan for de kommende tiårene?

Spør hvilken næringslivsleder som helst, svaret vil være at noen hadde levd farlig med tanke på videre jobb. Noen hadde vært nødt til å gå.

Men i det offentlige tenker man åpenbart annerledes.

Helse Nord får nå så ørene flagrer for sin strategiplan fram mot 2035. Både fra politisk hold og fra forskere kommer det ramsalt kritikk. Ikke bare er planen rotete, uoversiktlig og uferdig, den mangler også konkret retning for utviklingen av spesialisthelsetjenesten i regionen. Den mangler skikkelige visjoner og framtidige planer for Universitetssykehuset i Nord-Norge.

UNN er selve flaggskipet til Helse Nord. Har kapittelet om flaggskipet, som altså utgjør nærmere 50 prosent av virksomheten til Helse Nord, blitt borte i korrekturen? Mener helseforetaket at videre utvikling av universitetssykehuset i Nord-Norge ikke er viktig?

Eller er man opptatt av å ivareta andres interesser, slik forskerne Kjell Arne Røvik og Jan Abel Olsen spør om i en kommentar på Nordnorsk Debatt?

Fra PCI-debatten er det interessant å merke seg hva direktøren ved Nordlandssykehuset, Paul Martin Strand skrev : «Jeg mener det er betenkelig at mange spesialisthelsetjenestekroner brukes på å realisere UNN som et universitetssykehus med samme innhold som St. Olavs Hospital, Haukeland og Oslo Universitetssykehus. Skal vi drøfte områder hvor volum er så lavt at det med fordel kunne vært samlet til St. Olavs?»

Har vi kommet dit at vi har glemt hvorfor det ble etablert et universitet i Nord-Norge? Har vi nå, 50 år seinere, fortrengt den viktigste begrunnelsen for det? Den henger som kjent nøye sammen med legemangelen vi hadde, og behovet for å utdanne helsepersonell som skulle virke i landsdelen. Og slik er det blitt. UiT og UNN er høyst oppegående bevis på en særdeles vellykket utdanningsstrategi og klok framsynthet fra de som frontet ideen.  

Skal vi nå begynne å sende sykehuspasienter sørover igjen? Et halvt århundre etter at Stortinget sa ja til universitet i Nord-Norge og utviklingsorienterte fagfolk begynte å jobbe med planene om et universitetssykehus?

Trenger vi ikke lenger spesialkompetanse her nord, ettersom vi har det i sør? Akkurat slik det var på 50- og 60-tallet? Skal vi ikke ha samme tilbud som landet for øvrig? Er det dit bodømiljøet vil? I så fall slår man seg selv på kjeften. For mange av legene som er i jobb på Nordlandsykehuset er jo nettopp utdannet ved UiT og videreutdannet ved UNN.

Helse Nord trenger ikke bare ny styreleder. Det sittende styret drar med seg mye gammel konflikt-bagasje. Foretaket trenger helt nytt styre. Å følge styremøtene har tidvis vært en oppvisning i lokalpatriotisme og «heia vårres kara». Sist sett i den famøse debatten om ambulansehelikopterbasen på Evenes, som nå er i fritt spill. Viljen til å se helheten i landsdelens behov og utfordringer, er for enkelte av styremedlemmene helt fraværende.

Den som blir ny styreleder i Helse Nord bør også gå administrasjonen i Bodø nærmere etter i sømmene. Kanskje bør fagavdelingen hvor mange medarbeidere er rekruttert fra miljøet i Bodø, flyttes til et annet sted i Nord-Norge.

Helseforetaket forvalter over 17 milliarder årlig, og dermed også stor makt. Forvaltningen står ikke til troende når man avspiser det største datterselskapet, UNN, med så tynne planer og strategier for framtidig utvikling.

UNN har omlag 400.000 pasientmøter i året. Derfor er det alvorlig dersom denne planen er en glipp. Skulle det være et bevisst valg, er det selvsagt enda verre. Vi  forventer mer av Helse Nord.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse