Annonse
Ifølge den ferske lederen av byutviklingskomiteen, Brage Larsen Sollund, har Arbeiderpartiet akseptert den omstridte planen om høyhus kloss inntil Kongeparken, mot at utbygger sørger for varmekabler i trappa opp mot Kongsbakken!

Byttet mot ei trapp med varmekabler

Aldri mer, sa vi da Sentrum Terrasse sto ferdig som en grå betongbunker midt i byen. Nå kan vi altså få noe tilsvarende rett over gata, med høyden til Sentrum Terrasse som en slags mal: et dårlig eksempel avler et nytt. Det er historieløst og prinsippløst. Men hva gjør ikke politikerne for en neve varmekabler?

Men hever man blikket fra hønsestigen i parken, er det regelrett ubegripelig at noen kan bytte varmekabler i 55 trappetrinn, mot et skyggeleggende høyhus på ni etasjer, skapt etter lego-metoden: en kloss oppå en annen.

Man skal høre mye før øran dætt av, heter det. Men i disse dager bør man kanskje holde godt på dem - øran altså.

At Tromsø Ap tar en baklengs salto er langt fra noe nytt. Men forklaringen på hvorfor partiet snudde i saken om Vestregata 20/22 er så sær, at det er vanskelig å tro egne ører. For ifølge den ferske lederen av byutviklingskomiteen, Brage Larsen Sollund, har partiet akseptert den omstridte planen om høyhus kloss inntil Kongeparken, mot at utbygger sørger for varmekabler i trappa opp mot Kongsbakken!

For oss som bruker denne trappa sommer som vinter, vil det jo bli behagelig å slippe den snø og islagte rutsjebanen som er en fysisk utfordring fem måneder i året. Hvis varmekablene fungerer som de skal, da. Det er det som kjent ikke alltid at de gjør.

Men hever man blikket fra hønsestigen i parken, er det regelrett ubegripelig at noen kan bytte varmekabler i 55 trappetrinn, mot et skyggeleggende høyhus på ni etasjer, skapt etter lego-metoden: en kloss oppå en annen.

Aldri mer av dette, sa vi da Sentrum Terrasse sto ferdig som en grå bunker midt i byen. Man trenger ikke være estetiker for å få vondt av å se på dette monsteret, spesielt hvis man betrakter det i sammenheng med den vakre domkirka. Nå kan vi altså få noe tilsvarende rett over gata, med høyden til Sentrum Terrasse som en slags mal: et dårlig eksempel avler et nytt. Det er historieløst og prinsippløst.

Men hva gjør man ikke for en neve varmekabler? At utbygger også har forpliktet seg til å oppgradere Kongeparken inngår ikke i dette regnskapet, for det visste vi fra før. Det var en del av innsalget til kommunens beslutningstakere. Slik er det alltid. Utbyggere må  gjøre investeringer i nærmiljøet. Ellers blir det ingen byggetillatelse.

Jeg er ikke imot høyhus, men de må passe inn i miljøet. Det gjør ikke dette ni etasjer høye bygget, med bredsiden mot den største parken i sentrum. Arkitekturen kan heller ikke sies å være spesielt vektlagt, noe som alltid er en fordel når man reiser svære hus som dette, inne i et område som også har småhusbebyggelse og gamle, vakre bygg.

Her er det arealutnyttelsen som gjelder. For byen trenger boliger, og det er et politisk ønske om fortetting, heter det. Tromsø er dessuten i ferd med å bli en “storby”, hevdes det også. Og i storbyer er det høyhus. Men skal man bare legge slike argumenter til grunn, kan vi jo slippe alt fritt, og redusere kommunens byggesaksseksjon til et minimum.  Så unngår vi også å gjøre omgivelsene innbydende. I tilfelle noen skulle finne på å trives.

Vi trenger boliger i sentrum også, men ikke for enhver pris. Sentrum er byens hjerte, og Tromsø sentrum er, med noen unntak, en sjarmerende blanding av små og større hus. Gammel og ny bebyggelse går i mange tilfeller veldig godt sammen, fordi de nye og moderne husene er tilpasset de gamle og ikke motsatt. Tromsø sentrum må aldri bli som Bodø, der gigantomanien har bredt om seg, og politikerne sier ja til 14 etasjer den ene dagen og 17 etasjer den neste. Sånn sikrer de at Bodø sentrum forblir et av de mest ugjestmilde, goldeste og visuelt sett kaldeste i hele Nord-Europa.

 Men hva “storby” angår: det finnes mange eksempler på storbyer rundt om i verden, som har strenge restriksjoner på byggehøyde i sentrum. Felles for dem er at restriksjonene ikke fjernes, selv om nye regimer kommer til makta. Slik langsiktig og helhetlig tenking hadde Tromsø også trengt. Videre hadde det gjort seg med noen prinsipper om arkitektur og tanker om visuell framtoning.

I skrivende stund er ikke saken om Vestregata 20/22 behandlet i kommunestyret, så resultatet vet jeg ikke. Men det som uansett vil bli stående som et skrekkens eksempel på elendig hestehandel, er at Tromsø Ap vekslet inn dette høyhuset med 55 trappetrinn med varmekabler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse