Annonse
Er det tenkelig at Trygve Slagsvold Vedums Senterparti kan dele regjeringskontorer med Høyre og Fremskrittspartiet, slik Frp-nestor Carl I. Hagen tar til orde for? (Foto: Terje Pedersen og Senterpartiet)

Carl Ivar + Trygve! Sant?

Senterpartiet og Slagsvold Vedum kan like det eller ikke. Men faktum er at Senterpartiet er i svært dårlig selskap når deres politiske posisjoner tangerer spørsmålet om forpliktende internasjonalt samarbeid.

Carl I. Hagen har avslørt hva som er hans foretrukne regjeringskoalisjon. Den består av Frp, Høyre og Senterpartiet! Det var i VGs podcast «Giæver og gjengen» sist fredag at Carl I. Hagen kom med noen oppsiktsvekkende, men også tankevekkende, synspunkter på det norske politiske landskapet.

I starten av podcasten uttrykte Hagen sitt syn på president Donald Trump. «Han har skapt liv og røre», sa Hagen, men tilføyde at Trump hadde skrevet noen «dumme tweets». På tross av dette ytret han sin begeistring for Trumps politiske prosjekt, oppsummert med slagordet «America first».

Hagen hadde selv i en årrekke sagt at hans jobb i politikken var å ivareta norske interesser. Alt annet, som internasjonalt samarbeid og bistand til den fattige delen av verden, var ikke noe som skulle prioriteres av en norsk regjering. Globale prosjekter som internasjonalt samarbeid om klimapolitikken, var ifølge Hagen «helt håpløst». Etter Hagens oppfatning skulle ikke norsk politikk drive med globalisme, men kun om å ivareta interessene til det norske folk. Norge burde slutte med å «løse verdensproblemer». I samme slengen langet han selvsagt også ut mot EU og EØS-avtalen.

Samtalen gikk deretter over til det norske politiske landskapet. VGs team spurte så Hagen om hvem han ønsket seg som statsminister etter stortingsvalget neste år. Hagen svarte kontant: «Sylvi Listhaug»! På oppfølgingsspørsmål bekreftet Hagen at han foretrakk Listhaug fremfor Frp-leder Siv Jensen. Men dersom Frp ikke ble stort nok til å få statsministeren, kunne Hagen se for seg en annen god kandidat i statsministerstolen: «Ellers vil jeg ha sagt Trygve Slagsvold Vedum!. Han har beveget Senterpartiet mange hakk i riktig retning». Hagen fortsatte med å argumentere hvorfor han er så begeistret for Sp-lederen, som var noe langt mer enn bare en humørfylt og trivelig person: «Han er kritisk til vår naive innvandrings- og flyktningepolitikk. Han er klarere på integrering. Han er klarere på å ivareta norske verdier og hensyn til Norge». Altså: Norge først.

Så ble jo selvsagt problemet med at Senterpartiet og Slagsvold Vedum har valgt den rødgrønne siden, adressert. Carl I. Hagen hadde dette å si om den saken: «Han har mer å hente på borgerlig side. (-) Jeg håper Frp også gjør hva de kan for å bli godvenner med Senterpartiet. Trygve er jo en festlig fyr. Han er jordnær. Jeg har veldig mye pent å si om Trygve Slagsvold Vedum». På spørsmål fra VG om Hagen kunne tenke seg at Sp-lederen ble – om ikke statsminister – så i hvert fall ble tildelt en annen viktig post i en borgerlig regjering, for eksempel utenriksminister. Hagens svar: «Nei, Trygve er for dyktig til å bli kastet bort på et så lite viktig område som utenrikspolitikken».

Det er en nesten rørende omfavnelse Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum får fra en av de viktigste personlighetene i norsk politikk i etterkrigstiden. Riktig nok har Carl I. Hagen vært ute av rikspolitikken i flere år nå. Så det er selvsagt lett å avfeie hans uttalelser som mumling fra hornet på veggen. I så fall ser man bort fra at Hagen alltid har hatt en formidabelt god nese for strømningene i norsk politikk. Og kanskje har han det fortsatt. For det er langt fra skivebom når han peker på møtepunkter i Senterpartiets og Fremskrittspartiets politiske tankeverden.

Det er sikkert mange i Senterpartiet som føler at denne omfavnelsen er av det kleine slaget. Men hyllesten av nasjonalstaten, og avvisningen av internasjonale avtaler og forpliktelser, er et markant trekk i våre dagers politiske scene. Der har Senterpartiet inntatt en rolle som en av de heftigste motstanderne i Norge av det europeiske samarbeidet i EU og til og med i EØS-avtalen. Senterpartiet og Slagsvold Vedum kan like det eller ikke. Men faktum er at Senterpartiet er i svært dårlig selskap når deres politiske posisjoner tangerer spørsmålet om forpliktende internasjonalt samarbeid.

Nå er vi mange som ser frem til at Trygve redegjør for sine følelser når det gjelder flørten fra Carl I. Hagen. Er det tenkelig at Senterpartiet kan dele regjeringskontorer med Høyre og Fremskrittspartiet i overskuelig fremtid?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse