Annonse
Sir John Langdon Down, mongolismens far som i 1961 fikk diagnosen Downs syndrom oppkalt etter seg, forøvrig etter forslag fra hans sønn Reginald. (Foto: Langdon Down Museum)

Bør Down fjernes fra diagnoselista?

Det er mye gammel kunnskap som er ugyldig i dag - uten at opphavspersonene detroniseres. Og sånn må det være.

Både Churchill, Holberg, Linné og Down gjorde store innsatser på sine områder, men hadde også tidstypiske forestillinger som i dag er uakseptable fordi vi vet bedre.

Tidligere i år rykket leder av bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo Teodor Bruu (MDG) ut og forlangte at statuer av Winston Churchill og Ludvik Holberg måtte fjernes fordi de har en rasistisk forhistorie. Churchill mente at den hvite rase var overlegen. Holberg skal ha investert i slavehandel. Haboon Hashi, rådgiver i Minotenk mener de bør flyttes til museer og ikke stå og bli hyllet i travle sentrumsgater. Nylig kom også et krav om at en benk tilegnet Carl von Linné ved Naturhistorisk museum må fjernes av samme grunn. Han har ikke bare systematisert planter men også mennesker der han plasserte hvite mennesker øverst og svarte nederst.

Jeg kan bidra med enda en kandidat som er beæret i medisinen med å ha fått en diagnose oppkalt etter seg. Mannen er Sir John Langdon Down, mongolismens far som i 1961 fikk diagnosen Downs syndrom oppkalt etter seg, forøvrig etter forslag fra hans sønn Reginald. Sir John utdannet seg til lege og ble ansatt som leder ved Royal Earlswood Asylum for Idiots utenfor London, som på den tiden skal ha vært et helvete på jord. Pasientene må ha vært en salig blanding av personer med utviklingshemming og psykiske lidelser. Institusjonen mistet kredibilitet etter at det ble oppdaget alvorlig fysisk avstraffelse av pasientene, elendige hygieniske forhold og dårlig mat. Langdon Down hadde allerede som ung lege gjort seg bemerket med sin humanistiske holdning til pasientene ved å være opptatt av sammenhengen mellom psykososiale forhold og psykisk helse. Han stanset all fysisk avstraffelse, innførte et bredt spekter av aktiviteter og belønnet pasientene for deltagelse og god atferd. Hygiene- og ernæringsproblemene ble løst. Forandringene til det bedre var så omfattende at Earlswood Asylum ble kjent over hele samveldet for sin gode behandling av pasientene.

Det var på denne tiden at etnologer var opptatt av å sammenstille skalleform med utviklingen av de underliggende områder i hjernen etter å ha oppdaget at forskjellige psykiske og intellektuelle funksjoner var lokaliserte til bestemte hjerneavsnitt. Samtidig syslet antropologer med klassifisering av hodeformer i forskjellige raser da de mente at hodeformene hadde sammenheng med læringspotensialet. Det ble en god mix. Down leste Johan Fredrich Blumenbach bok “Uber die natürlichen Verschiedenheiten im Menschengeschlechte” som ble oversatt til engelsk i 1865 der han klassifiserte verdens raser i forhold til etniske grupper. Mongolsk rase var de gule, Caukasiere var de hvite, Malayere var de brune, Etiopiere var de svarte og Amerikanere var de røde. Down begynte med en gang å klassifisere sine pasienter ved Earlswood etter dette systemet. Han gjorde det grundig ved å ta bilder av hver enkelt, dresset opp i sine fineste klær med hodeprofiler fra alle himmelretninger. Mange av bildene er bevart og utgjør den største samling av kliniske bilder fra den tid da fotokunsten var i sin barndom.

Det viste seg at pasienter som passet med den mongolske rase var i flertall. Beskrivelsen av dem er spesiell lesning. Her er et utdrag:

  • ”En stor gruppe av medfødte idioter er typisk mongolske. Så tydelig er dette at når man plasserer dem ved siden av hverandre er det vanskelig å tro at de ikke er barn av de samme foreldre. Antallet idioter som samler seg omkring den mongolske type er så stort, og de ligner hverandre så mye i mental styrke, at jeg skal beskrive et eksemplar av denne rasemessige gruppen, valgt ut fra en stor gruppe som jeg har hatt under min observasjon: Håret er ikke sort som hos ekte mongoler men brunaktig, slett og tynt. Ansiktet er stort og flatt og lite fremtredende. Kinnene er runde, utvidet sideveis. Øynene er plassert på skrå, og øvre og nedre øyelokk er mer enn normalt langt fra hverandre…. Leppene er store og tykke med tverrstilte furer, tungen er lang, tykk og ru. Nesen er liten. Huden har en skitten gulaktig tekstur og er lite elastisk, noe som gir inntrykk av å være for stor for kroppen. Gutten utseende er slik at det er vanskelig å innse at han er et barn av europeere, men disse karakteristikkene er så høyfrekvente at disse etniske trekkene er et resultata av degenerering”.

Klassifiseringen hans ble ingen stor suksess og det er bare beskrivelsen av den mongolske type som holdt seg inntil den ble avviklet i 1961, bortsett fra den kaukasiske type som faktisk fremdeles er beholdt innen medisinsk forskningslitteratur (caucasian) som betegnelse på hvite subjekter. Men er han rasist og bør fjernes fra diagnoselista? Skal vi erstatte Downs syndrom med trisomi-21? Neppe. Carl von Linné lagde tilsvarende klassifikasjoner og de var begge på den måten et barn av sin tid. Både Churchill, Holberg, Linné og Down gjorde store innsatser på sine områder, men hadde også tidstypiske forestillinger som i dag er uakseptable fordi vi vet bedre. Ny kunnskap må forståes ut fra eksisterende kunnskap. Lobotomi ble standard behandling av uro og raserianfall ut fra datidens kunnskap om hjernen og legen Egaz Monitz sin Nobelpris i medisin for oppfinnelsen blir ikke trukket tilbake. Det er mye gammel kunnskap som er ugyldig i dag - uten at opphavspersonene detroniseres. Og sånn må det være

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse