Annonse
GUANTANAMO: Den beryktede fangeleiren for terrormistenkte, som amerikanerne opprettet etter 11. september, har vært et av åstedene for CIAs illegale og umenneskelige forhørsmetoder. Foto: Shane T. McCoy, U.S. Navy

CIA brukte tortur i stort omfang. Helt ulovlig. Og uten resultater.

CIA har verken fulgt amerikanske lover eller internasjonale krigskonvensjoner. De har tatt seg til rette, gitt seg selv alle fullmakter og har sørget for å gi USA en varig skamplett som verken landet eller det amerikanske folket har fortjent.

Tortur fungerer altså ikke, og kan derfor ikke engang legitimeres som en slags nødverge i en situasjon der man skal prøve å redde livene til uskyldige mennesker.

Rapporten som ble offentliggjort tirsdag er på 6 700 sider og har tatt seks år å lage. Bare oppsummeringen av de sentrale punktene i rapporten fyller 500 sider. Det amerikanske Senatet har gått grundig til verks når de har fått kartlagt etterretningstjenesten CIAs bruk av tortur mot terrormistenkte.

Innholdet er kanskje ikke overraskende, men brutaliteten og omfanget av torturen man har utøvd er likevel sjokkerende. CIA har verken fulgt amerikanske lover eller internasjonale krigskonvensjoner. De har tatt seg til rette, gitt seg selv alle fullmakter og har sørget for å gi USA en varig skamplett som verken landet eller det amerikanske folket har fortjent.

I tillegg har CIA-sjefene løyet og feilinformert både Kongressen og den amerikanske offentligheten. Det var George W. Bush som satt som president i de årene rapporten omfatter. Han skal heller ikke ha vært informert om hvilke metoder CIA brukte i jakten på terrorister.

Muligens var han ikke interessert i slik informasjon heller. Derimot vet vi at president Bush sto for en konsekvent retorikk som kunne virke som legitimering av bruken av «uortodokse metoder» i krigen mot terror. 

Det aller viktigste funnet i rapporten er verdt å legge merke til. For den omfattende bruken av tortur har ikke engang gitt noen resultater. Brutalitet og vold mot mistenkte terrorister eller folk med tilknytning til terrorister, har ikke forhindret et eneste terroranslag eller reddet et eneste amerikansk liv, ifølge rapporten.

Det setter CIAs ulovligheter i et enda grellere lys. Tortur fungerer altså ikke, og kan derfor ikke engang legitimeres som en slags nødverge i en situasjon der man skal prøve å redde livene til uskyldige mennesker.

Det tjener det republikanske partiet til liten ære at deres senatorer nektet å være med i arbeidet med rapporten. Nå roper de samme senatorene opp om at rapporten skader USAs omdømme og landets forhold til sine allierte, samt at amerikanske liv kan bli satt i fare fordi rapporten er offentliggjort.

Det er i så fall CIA som får stå ansvarlig for konsekvensene av sine ugjerninger, sine løgner og fortielser. Åpenheten om hva som har foregått tjener USA til ære og lærer forhåpentligvis alle andre etterretningstjenester en viktig lekse.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse