Annonse
Bildet viser demonstrerende kvinner i Gaza i 2012. Foto: Reuters

Coronaen vil være en katastrofe for Gaza. Og verden!

Jeg grues til dødstallene fra Gaza kommer. For de vil komme og de vil ikke se «pene» ut. Jeg er redd de vil starte en «brann» i Midt-Østen som får intifadaene til å blekne og som vil bli umulig å slukke.

Når en sitter her i trygge Norge, med god plass og enn så lenge god kapasitet i helsevesenet, går lett tankene til mennesker andre steder i verden. Andre steder hvor befolkningen ikke har det helsevesenet vi tross alt har og hvor en spredning av corona-viruset vil være en katastrofe. Et av disse stedene er Gaza. Et sted (fengsel?) hvor israelske myndigheter har sperret inne over 2 millioner mennesker (palestinere) på et område mindre enn Oslo by. Et sted hvor israelske myndigheter kontrollerer det meste og hvor mat, medisiner, medisinsk utstyr og andre nødvendigheter må smugles inn. Et sted israelske myndigheter kontrollerer vann- og strømforsyningen til. Vann og strøm som de slår på og av etter eget forgodtbefinnende. Et sted hvor de få sykehusene som finnes ofte ikke har hverken nok utstyr eller nok medisiner til vanlig. Et sted hvor respiratorer er noe en bare kan drømme om og hvor de få som finnes sjelden har nok utstyr. Et sted hvor utenlandsk helse- og hjelpepersonell ikke sjeldent blir nektet adgang, men må smugles inn. Med andre ord; Et sted uten håp og hvor Gazas helsevesen allerede er ødelagt etter mange års krig og israelsk blokade.

Dessverre er de første tilfellene av COVID 19 allerede blitt registrert på Gaza-stripen. Når dette får skikkelig tak vil verden få bivåne en ny katastrofe. I de tettpakkede flyktningeleirene i Gaza er ikke sosial distansering mulig. Det finnes ingen muligheter for sosial isolasjon. De har heller ingen plasser å flykte til fordi grensene til Israel, som omgir området, er stengt. Gaza har bare 2500 sykehusplasser til en befolkning på over 2 millioner. Svært få av disse er isolater. Og om de hadde vært det er som nevnt strømforsyningen svært usikker. Det finnes riktignok enkelte aggregater, men disse kan sjelden brukes grunnet blokaden fra Israels side av varer, medisinsk utstyr og drivstoff.

Det hjelper heller ikke at det er organisasjonen Hamas som har makten på Gaza etter at de palestinske selvstyremyndighetene ble kastet ut i 1997. Hamas skyter, tross utbruddet av coronaen, fortsatt raketter mot Israel. Noe som igjen fører til at Israel opprettholder blokaden og angriper tilbake. Dette skaper ytterligere press på de få sykehusene som finnes i Gaza i en situasjon hvor alle senger vil trenges når coronaen brer om seg.

Verdens øyne burde vært rettet mot, blant annet, Gaza i disse tider. Men resten av verden har nok å stri med selv. Løsningen på dette er politisk. Men så lenge Israel og Hamas ikke klarer å samarbeide, og USA ensidig støtter Israel, fortsetter lidelsene til det palestinske folket. Som nå i tillegg må hanskes med coronaen. Det er USA og Trump som sitter med løsningen. Men Trump vil ikke. Han støtter ensidig Israel og bosetterne. Selv om den amerikanske kongressen bevilget 75 millioner dollar i humanitær hjelp til palestinere i år, har Det hvite hus ikke tillatt at denne hjelpen blir levert. Og det er bare et eksempel som forteller hvilken vanskelig situasjon palestinerne på Gaza-stripen er i. Og ikke bare der. I enklavene Hebron og Vestbredden står det ikke mye bedre til.

Coronaens inntog på Gaza-stripen, på Vestbredden og i Hebron er ikke bare en katastrofe for palestinerne. Det er en katastrofe for hele verden. Palestinerne er araberlandenes dårlige samvittighet. En omfattende katastrofe blant disse vil føre til at det skjøre forholdet mellom arabere og kristne vil bli enda dårligere. Alle husker IS og deres herjinger. Alle husker nok også at det tok tid og ressurser å nedkjempe dem (om de da er det). En katastrofe blant palestinerne vil ganske sikkert gi IS og andre terrorgrupper en kraftig oppblomstring og mye mer makt. Noe den vestlige verden i alle fall ikke kan hanskes med nå i tillegg til coronaens herjinger i egne land.

Det er USA som sitter med nøkkelen. De kan instruere Israel til å lette på blokaden. De kan presse Hamas på retrett om de vil. De kan kort sagt gi palestinerne de de trenger av utstyr, mat og medisiner. Dette vil gjøre katastrofen mindre, men ikke avverge den helt. Palestinerne mangler fortsatt det viktigste. Et stort nok land til at en kan holde avstand. Verdens land må legge press på Trump. Det er det eneste han forstår. Det må være tankevekkende for de fleste at vår «nærmeste» allierte ledes av en mann som fornekter alt som ikke stemmer med hans grandiose forståelse av verden. Og som attpåtil lever etter slagordet «America first». Jeg grues til dødstallene fra Gaza kommer. For de vil komme og de vil ikke se «pene» ut. Jeg er redd de vil starte en «brann» i Midt-Østen som får intifadaene til å blekne og som vil bli umulig å slukke. Verden har et kollektivt ansvar for at så ikke skjer! Vi må handle nå!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse