Annonse
Da Jonas Gahr Støre åpnet landsmøtet til Arbeiderpartiet hevdet han at den norske olje- og gassnæringen i fremtiden skal utvikles, og ikke avvikles. Dagen etter sørget partiet hans for at dette utsagnet kun står igjen som et tomt og innholdsløst løfte, skriver Frps Terje Halleland. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

Da Arbeiderpartiet forlot industriarbeideren

Fra det ble funnet olje i Norge på slutten av 1960-tallet, har de store partiene stått sammen om å videreføre hovedlinjene i petroleumspolitikken. Arbeiderpartiets nei til konsekvensutredning av Lofoten er ikke bare et brudd på denne tradisjonen, men markerer også partiets endelige brudd med den norske industriarbeideren.

Da Jonas Gahr Støre åpnet landsmøtet til Arbeiderpartiet hevdet han at den norske olje- og gassnæringen i fremtiden skal utvikles, og ikke avvikles. Dagen etter sørget partiet hans for at dette utsagnet kun står igjen som et tomt og innholdsløst løfte. Arbeiderpartiets nei til oljeleting i Lofoten sørger for at det for første gang i historien er et flertall på Stortinget i mot å undersøke området nærmere.

Oljedirektoratet har anslått at det i områdene rundt Lofoten ligger olje- og gassforekomster som kan sikre enorme inntekter til fellesskapet, og som trolig vil sørge for tusenvis av nye arbeidsplasser i lokale næringer. Som et symbolsk vedtak i klimaets navn, er dette inntekter og arbeidsplasser Arbeiderpartiet nå sier nei til. Det tidligere industripartiets nye politikk har med andre ord forlatt industriarbeideren.

Det fremstår som åpenbart at veksten til partier som Rødt, SV og MDG i Oslo, har dratt Arbeiderpartiet langt til venstre i næringspolitikken. I et forsøk på å hindre ytterligere velgerflukt fra partiet, ser det ut til at Oslo-makten internt i Arbeiderpartiet har lykkes i sitt forsøk på å tekke velgere i Oslo fremfor å støtte opp under industriarbeideren på Vestlandet.

Alle som er opptatt av norske arbeidsplasser og bærekraften til velferdssamfunnet vårt, bør være bekymret for ringvirkningene av Arbeiderpartiets avvisning til oljeleting i Lofoten. Når et parti som hevder å representere arbeidere forhandler vekk en så viktig næring internt, er det verdt å tenke over hva de er villige til å ofre i en eventuell regjeringskoalisjon med partier som Rødt, SV og MDG.

I motsetning til i Arbeiderpartiet, står vi i Fremskrittspartiet på industriarbeiderens side i petroleumspolitikken.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse