Annonse
Ved Hávgavuopmi-hytta påska 1970. Fra høyre: Konrad og Aslaug i Frihetsli, svigerdatter Kjellrun (f.Gabrielsen) og sønn Sverre – alle Stenvold. (Foto: Sverre Stenvold - med selvutløserkamera)

Da Aslaug fikk sin første og eneste tur til Hávgavuopmi-hytta

Dette er et bilde fra påska 1970, fra ei tid da det enda ikke var vanlig å reise på ferie til Syden.

I dag hadde heller ikke en tur som denne vært mulig, med to snøskutere på 10-12 hk, en Varg og en Moto-ski, og med de restriksjonene for skuterkjøring som nå utøves av myndighetene, med jubel fra noen få overivrige pressgrupper.

Hva med vannskuterne, fritidsbåtene - og spesielt alle luksusbåtene - i den norske skjærgården?

Vel, jeg er i alle fall glad for at Aslaug i Frihetsli fikk denne eneste turen i omgivelser hun bare hadde hørt mye snakk om av diverse jegere og andre. Jegere, i næringsøyemed, og andre som ofte stoppa i Frihetsli, der de gjerne «fikk seg en matbit». Ikke få ganger ble det overnatting, når de gikk til og fra områdene i Øvre Dividalen.

Aslaug hadde, i sine yngre år, både lyst og energi til å ta seg turer i dette området. Men stort arbeidspress med gårdsarbeid, mange barn, stor famile og slekt - og fremmedfolk/turister som skulle ha si oppvarting - hindret henne i slike «utskeielser».

Mor Aslaug døde i år 2000, nær 90 år gammel – fullstendig utslitt. Far Konrad forlot oss i 2012 i en alder av 104.

Vi var også en tur oppå Doipilenden (Dui`balat), der vi blant annet hadde godt utsyn til Leina- og Altevatnet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse