Annonse
SKAPTE URO: Så nært et valg og med slik motstand er det forståelig at kommunepolitikere ikke ønsker å gå i bresjen for et forslag som, i likhet med reservasjonsrett-debatten, trolig har skapt større uro enn det regjeringen forventet.

Da ble vi enige

Trolig kommer regjeringen til å trekke forslaget om søndagshandelen, og deretter erklære seier for demokratiet og den offentlige debatten.

I Nordlys på fredag skriver Høyres ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen at til tross for egne overbevisninger kommer han ikke til å kreve omkamp om søndagsåpne butikker i neste periode, skulle han bli valgt som ordfører. Det var et klokt valg av Wilhelmsen.

Populariteten til Jens Johan Hjort gir enhver arvtaker en utfordrende jobb å følge opp, og sammen med Tromsø Høyres fallende målinger, gjør Wilhelmsen et godt politisk trekk ved å gi seg i kampen for søndagsåpne butikker. Med dette viser ordførerkandidaten at han hører på folket han skal representere, samtidig som han gir seg mens leken er god.

Da kommunestyret i januar gikk imot regjeringens forslag for søndagsåpne butikker, gikk Tromsø, ifølge NRK, sammen med 50 av 58 andre Høyre-styrte kommuner inn for et nei til søndagsåpne butikker. Undersøkelser gjort av TNS Gallup og Sentio viser at om lag to av tre personer er imot søndagsåpne butikker, og fagbevegelsen og næringslivet har - i en uvanlig enighet - gått imot forslaget.

Så nært et valg og med slik motstand er det forståelig at kommunepolitikere ikke ønsker å gå i bresjen for et forslag som, i likhet med reservasjonsrett-debatten, trolig har skapt større uro enn det regjeringen forventet.

Dette til tross for venstresiden og de kristnes lunkne argumenter for søndagsfri med klam familiekos og - det man skulle tro var reklame for Den Norske Turistforening - idylliske turer i skog og mark. Dette ble eksemplifisert i et innlegg av byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, Kristin Røymo, i Nordlys samme dag som innlegget til Wilhelmsen.

Da regjeringen mistet støtten fra samarbeidspartiet Venstre i sommer, mistet regjeringen også flertallet for forslaget i Stortinget. Venstre mente at siden de ikke kunne få alt, skulle regjeringen heller ikke få noe. At kommunene skulle få bestemme selv, var ikke tilstrekkelig nok for selvbestemmelsespartiet Venstre.

Nå er det kun regjeringen og noen Oslo-baserte liberalkonservative grupperinger som er for forslaget. En frihetsforståelse av døde, mannlige tenkere fra 1700-tallet - som allerede da forutså problemet med statlig inngrep i dagligvarebransjen - ser ut til å veie tungt i Tigerstaden. Det kommer trolig ikke til å vare.

Det har blitt påpekt at venstresiden beskytter storkapitalistene som har investert store summer i Brustad-buer for konvensjonell konkurranse. Med ni av ti Høyre-styrte kommuner imot forslaget, er denne lukrative posisjonen ikke lengre bare forbeholdt venstresiden.

Trolig kommer regjeringen til å trekke forslaget om søndagshandelen, og deretter erklære seier for demokratiet og den offentlige debatten. I Tromsø har vi i hvert fall blitt enige. Regjeringen følger - forhåpentligvis - snart etter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse