Annonse
Daværende skipresident Sverre Seeberg (til venstre) på OL-befaring i Tromsø i august 2008 - et par måneder etter skiforbundets landsmøte i Bodø, hvor Tromsø 2018 ble avspist med fem minutters orientering og nektet middag. Her står Seeberg sammen med løypekonstruktør Hermod Bjørkestøl som tegnet langrennsløypene for et OL i Tromsø. Foto: Torgrim Rath Olsen

Da de nektet Nord-Norge middag

Gjennom to år opplevde jeg ikke én gang - en eneste gang - at presidenten eller generalsekretæren ga oss oppbakking eller støtte.
Det er mange dimensjoner knyttet til avsløringene av norsk idretts olympiske pengefest. Den har dessverre også en geografisk akse. 
 
Da Tromsø og Nord-Norge for 10 år siden var utpekt av flertallet i norsk idretts valgte organer til å være landets kandidat til å arrangere OL, fikk vi 0 - null - kroner i støtte fra NIF-ledelsen. 
 
Vi måtte tvert i mot betale inn penger til NIF for å få låne litt hjelp hos Marit Myrmæl - en meget solid dame - til det internasjonale arbeidet.
 
Det blir da nesten sjokkerende å se hvordan NIF-ledelsen noen år senere åpnet alle sluser og lommebøker for å hjelpe fram Oslos OL-kandidatur. Det rant ut penger fra NIF-kassa, blant annet ufattelige 10 millioner kroner til konsulenttjenester fra First House. 
 
Generalsekretæren som sa nei til alt Tromsø ba om, sa ja til alt Oslo trengte. Han gikk til og med på Karl Johan, i ført turkis Oslo 2022-skjorte og delte ut løpesedler til folket. Stem for Oslo! Støtt Oslo! Han betalte hele festen og var selv både vert og servitør og gjest i en Oslo-fest som VG har vist det norske folk regningen for. 
 
Vi som jobbet for at Tromsø og Nord-Norge skulle få et stort internasjonalt mesterskap til landsdelen, ble ikke bare møtt av nei til et hvert ønske om økonomisk hjelp. Vi ble også holdt unna de fleste arenaer der vi kunne argumentere for vår sak.
 
Generelt opplevde vi at de i det skjulte motarbeidet oss - og i det åpne landskap aldri støttet oss. I ettertid skulle det ikke forundre meg om toppledelsen i NIF ba om råd fra kommunikasjonsrådgivere om hvordan de skulle få stoppet de vedtak flertallet i NIF hadde gjort ved å utpeke Tromsø som kandidat. Gjennom to år opplevde jeg ikke én gang - en eneste gang - at presidenten eller generalsekretæren ga oss oppbakking eller støtte.
 
Det mest absurde øyeblikket mitt i denne prosessen kom i Bodø 7. juni 2008. Da hadde skiforbundet sitt ting (landsmøte). Tromsø-vennen Vegard Ulvang hadde omtrent presset gjennom at Tromsø skulle få legge fram sin sak.
 
Jeg ble sendt til Bodø og var klar for å fortelle alle de flotte tillitsvalgte i skiforbundet om våre planer. Det første jeg fikk vite da jeg ankom landsmøtesalen var at jeg måtte være kort. Veldig kort.
 
Da skipresident Sverre Seeberg introduserte meg sa han: «Så får vi en kort orientering fra Tromsø 2018. Du har liten tid. 5 minutter fra nå». Jeg tilpasset meg at taletiden var mer enn halvert og jeg fikk klar beskjed om at ingen fikk kommentere eller stille spørsmål.
 
Representanter fra nord spurte om jeg hadde lyst til å være med på landsmøtemiddagen på kvelden. Jeg takket selvsagt ja. Men etter et par timer fikk jeg beskjed fra de samme representantene at skiledelsen ikke ønsket Tromsø 2018 til stede på kvelden.
 
Jeg levde godt med det. Men ingen av oss kan lenger leve med at noen få mennesker, ofte sentrert rundt de små og snevre maktmiljøene i landets hovedstad, skal behandle landsdelen og andre regioner slik vi opplevde.
 
Jeg er veldig glad for at VG, Kulturministeren, grasrota og ikke minst Troms idrettskrets ved Knut Bjørklund har bidratt til at denne ukulturen har kommet fram i dagslyset.
 
La oss håpe at vi for framtiden opplever fairplay ikke bare ute på landets idrettsarenaer. Fairplay må gjelde også i organisasjonsarbeidet. Også de gangene sentralmakta ikke liker de vedtak flertallet fatter.  
  • Roger Ingebrigtsen jobbet i 2008 som kommunikasjons- og strategisjef i selskapet Tromsø 2018

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse