Annonse
En stemme for Jan Blomseth og Egil Sandnes vil bidra til å bremse ivrige kommunepolitikere som hopper på alle slags fantastiske prosjekter, skriver Eduardo da Silva. Foto: Nordlys arkiv

Tromsø-politikken trenger disse to

De partitopper i Tromsø Frp som satt i Hilmarsens byråd lot seg lokke med på mye rart. Her står vi ved sakens kjerne. De tålte ikke at Blomseth og Sandnes ikke ville være med på å sende regningen for badelandet til velgerne. 

Forleden dag ble jeg spurt om jeg savner Tromsø. Svaret er et ubetinget ja. Savnet etter Tromsø-politikken er dog litt mer dempet. Men bevares, jeg hadde mange fine kollegaer i kommunestyret, og jeg savner det gode miljøet på rådhuset. Men mest av alt savner jeg menneskene. Jeg hadde stor glede av å bli kjent med folk fra byen og fra bygdene rundt omkring. Mens jeg var leder av byutviklingskomiteen, var vi stadig på farten. Jeg har besøkt samtlige bygder i Tromsø og ble kjent med mange der. Ti år som plan-politiker gir kunnskap man ikke lærer på kurs eller kan lese seg til.

I løpet av mine tolv år i kommunestyret har jeg drukket utallige kopper med kaffe og konsumert noen liter pils sammen med folk fra stort sett alle partier. Dessuten har jeg inhalert en god del nikotin. Det siste skyldes hovedsakelig noen dampende journalister fra herværende avis. Ingen nevnt, ingen glemt. Jeg måtte også tåle min andel av fake news, uten at jeg mistet fatningen eller nattesøvnen av den grunn.

Nå er det heldigvis slik at jeg ikke har stemmerett i Nordens Paris. Jeg er litt glad for det. Årets valg er ikke lett. Når man kjører frem Nord-Norgebanen i et kommunevalg, og alle er enige, er det noe galt, spør du meg. Men for all del, Gunnar Wilhelmsen vil kunne bli en utmerket ordfører.

Forleden (07.08) leste jeg med interesse Nordlys sin analyse av Tromsø Frp’s indre tilstand. Men det er noe som skurrer når den ellers så saklige kommentator skriver at «Frp stiller med to lister» i Tromsø- valget. Det er feil. La meg få litt spalteplass til å forklare hvorfor. 

Men først en tilståelse. Jeg er litt skyldig i at Blomseth, Sandnes og Co stiller til valg. Jeg har argumentert for det - om enn indirekte - her i avisens spalter. Etterpå har jeg i samtaler med dem pushet på for at de ikke skulle gi seg. Still opp, lag en liste, ikke la dere bli utestengt. Hvorfor gjorde jeg det? Vel, først og fremst fordi jeg har kjent dem i tolv år. De representerer, hver på sin måte, noe ekte og folkelig. De er ikke populister, men gode borgere som bryr seg og er engasjert i lokalsamfunnet. De formidler det som mange tenker. Jeg mener oppriktig at de har mye å bidra med i kommunestyret.

En ting til, og kanskje det avgjørende: I motsetning til mange andre, er de til å stole på. Jeg kjenner ikke en eneste politiker i Tromsø, som ikke vil si at de er redelige mennesker. De bryter ikke løfter, de løper ikke fra avtaler. De sier hva de mener rett ut og står for det. Blomseth leser regnskaper og analyserer budsjettall med omhu - det er mer enn man kan si om mange i kommunestyresalen. Han kan være pirkete, det er sant, han gir seg ikke og regner både kroner og øre, frem og tilbake. Han maser, og kan av og til stille intrikate og tekniske spørsmål. Men bevares, man trenger en med hans ferdigheter i kommunestyresalen! Tor Egil Sandnes er en gammel ringrev med masse erfaring og han kjenner byen som få andre. De står for en type folkelighet som trengs for å få til et representativt demokrati. 

Jeg undres hva som får Nordlys til å skrive at Frp har «en helhetlig politikk», og at de andre driver med «ènsaks-politikk». Det er til og med selvmotsigende når man litt lenger ned mener noe annet. Tromsø Frp har ikke vist at de har fått til noe. Skogman (som for øvrig er en flott dame), Jørgensen og Kanestrøm, får ikke engang hjelp av frøken Jensen. Tromsø-Frp-troikaen lever i et slags håp om at ting vil skje. Tenn gjerne et lys, og si frem noen bønner, det kan kanskje hjelpe. Fra sentralt hold får de ingen drahjelp. Lokalt er de blitt mer og mer uinteressante.

Når det gjelder løfter og helhetlig politikk, er det bare å konstatere at etter seks år med Frp i regjering er E8 i Ramfjord fremdeles ut i det blå. Det skyldes først og fremst Tromsø Frp’s håpløse politikk. For øvrig er det aldri blitt betalt mer i bompenger enn med Frp i regjeringen. 

De partitopper i Tromsø Frp som satt i Hilmarsens byråd lot seg lokke med på mye rart. Her står vi ved sakens kjerne. De tålte ikke at Blomseth og Sandnes ikke ville være med på å sende regningen for badelandet til velgerne. 

For øvrig er det en ting jeg er 100% enig med Nordlys i. Det er opp til velgerne å vurdere hva som er best for byen!  Tromsø-velgerne er ikke dumme, og de har god hukommelse! En stemme for Blomseth og Sandnes vil bidra til å bremse ivrige kommunepolitikere som hopper på alle slags fantastiske prosjekter. Hva angår løfter, stoler jeg på de gamle karene. Ikke glem at Frp-troikaen (Skogmann, Jørgensen og Kanestrøm) står bak Tromsøbad- misèren! Milliarden er for lengst passert, og mange flere plask vil inntreffe i fremtiden. Å ikke bruke den kompetansen og erfaringen som Blomseth og co. besitter, er bare dumt. De vil sette bom for mye av den økonomiske galskap som av og til manifesterer seg i kommunestyresalen. De er bom-solide politikere. Det er til syvende og sist det som teller. Eller ka?

Eduardo da Silva – tidligere leder av Byutviklingskomite

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse