"Salg av DAB-radioer skjer i vanlige butikker, uten innblanding fra verken NRK eller Digitalradio Norge", hevder NRK-direktør Vasaasen. Men det er visst ikke helt sant. Skjermdump fra NRKs nettbutikk.

DAB-debatten: NRK angriper budbringeren i stedet for å svare på saken

Det handler ikke om antall rapporter, høringer og kulturministre, men om hvem som satt dagsorden og produserte grunnlaget for stortingsvedtaket.

Tilsvar til Øyvind Vasaasens innlegg 29. nov 2017 i Nordnorsk Debatt: ”Radiodigitaliseringen: En grundig og åpen prosess”

Øyvind Vasaasen bes besøke NRK Butikken. Pr dags dato selges der to modeller DAB-mottakere.

Vasaasen starter sitt innlegg med å angripe budbringeren i stedet for å svare på saken. Han hevder att Public servicerådet består av to personer, men det er en ideell forening med styre og medlemmer utan økonomiske interesser i mediebransjen. I motsetning til det norske Kringkastingsrådet er vi uavhengige. Det finnes ikke en ”anti-DAB lobby”; det var bred kunnskap og sunn fornuft som drepte DAB i Sverige.

Den norske DAB-lobbyen er neppe ideell. Den består av NRK, Digitalradio Norge AS i Norge sammen med tyske Bauer og svenske MTG. Øyvind Vasaasen er Digitalradio Norges styreformann.

Sterkeste promotører til DAB-systemet har siden 1987 vært public service-selskap i Europa med BBC, NRK og Sveriges Radio i føresetet. European Broadcasting Union (EBU) i Genève har hatt en svært ressursintensiv propaganda-enhet som inkluderer lobbyorganisasjonen WorldDAB. Både NRK og SR er medlemmer av begge organisasjonene. Det skal bemerkes at EBU ikke er en organisasjon knyttet til EU.

Men et velfungerende demokrati krever et godt beslutningsgrunnlag. Det handler ikke om antall rapporter, høringer og kulturministre, men om hvem som satt dagsorden og produserte grunnlaget for stortingsvedtaket. Markedsanalyser eller uavhengige tekniske evalueringer som kan vise at DAB-systemet er bærekraftig mangler helt. I stedet viser DAB-lobbyistene til hverandre!

NRK har ikke bare ”informert” om teknologiskiftet, men spredt selektive fakta om DAB, både før og etter Stortingets vedtak - og unngikk i denne prosessen mange sannheter.

Hvor mange nordmenn er kjent med at det finnes andre digitale systemer for bakkesendt radio enn DAB? Og hvor mange nordmenn vet at det er svært få lyttere til DAB-radio i verden, bortsett fra fem land? NRK har aldri fortalt at det er over 6 milliarder FM-mottakere i verden (mot 60 millioner DAB-mottagare) og nesten 2,5 milliarder smarttelefoner, den eneste plattformen som utfordrer FM. DAB er ikke global.

Hvordan skal radioindustrien “stå bedre i konkurranse” med streamingtjenester når både NRK og de kommersielle kanalene også sender alle sine DAB-kanaler online? Spesielt som mangfoldet og lydkvaliteten er langt bedre online.

Dersom en beslutning skal kunne betraktes som demokratisk, må den også ha forankring med de nærmeste; radiolytterne og de som faktisk betaler for det hele.

Når det gjelder DAB har Kulturdepartementet og dets myndigheter ikke tatt hensyn til borgernes interesse i denne saken. I stedet fikk en spesiell interesse prioritet. Derfor kan beslutningen i Stortinget ikke i egentlig mening sies være demokratisk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse