Annonse
HVERDAGSHELT: Georg Jensen er en av de mange hverdagsheltene i Tromsø som kjemper mot snømassene om dagen. Det blir lange og krevende dager. Foto: Andreas B. Høyer.

Dagen og nattas helter

Heldigvis er byen vår velsignet med brøytemannskaper av ypperste klasse. Som raskt hiver seg rundt – og gjør en uvurderlig innsats for myke og harde trafikanter.

Brøytebilsjåførene i Tromsø har virkelig fått kjørt seg den siste uka. Snøen har lavet ned, parallelt med klagene som har haglet inn til bydrift og servicetorget i kommunen – og på diverse kommentarfelt og i sosiale medier.

Like sikkert som at snøen kommer hver vinter i Tromsø, er det at den gjerne kommer «som julekvelden på kjerringa».

Det er lett å bli frustrert når gata og innkjørselen er fylt med snø og man skal rekke fram til barnehage, skole og jobb i tide. Da burde brøytebilen helst ha vært på plass i går, før snøen falt.

Heldigvis er byen vår velsignet med brøytemannskaper av ypperste klasse. Som raskt hiver seg rundt – og gjør en uvurderlig innsats for myke og harde trafikanter.    

For disse hverdagsheltene har det blitt lange dager – og netter - denne uka. Snøen som ble brøytet på formiddagen, har kommet tilbake igjen i rikt monn allerede samme ettermiddag. Da er det duket for en ny runde.

Jobben blir ikke lettere i en by med mange bakker, en (snø)haug med smågater og til dels få plasser hvor man kan dumpe all snøen.

Men det går seg overraskende bra til. Med litt tålmodighet og forståelse for at alle gatene ikke kan bli prioritert først, så går det seg til.

De fleste vet hvor vi bor og husker at ekstremdagene - som vi har hatt noen av denne uka – er langt unna normalen. Man biter tennene sammen, vel vitende om at rundt 350 av dagene flyter trafikken smidig uten snø som et hinder.  

De fleste forstår også at kommunen ikke kan ha hundrevis med ekstra brøytemannskaper parate de få dagene i året snømengdene oppleves som uoverkommelige. Skulle vi hatt et slikt kostbart system, ville nok klagene på økte avgifter vært langt mer høylytte enn klagene på snøen som ikke er ryddet unna i tide.     

Den store majoriteten klager ikke, men er stille når det stormer og snør som verst.

Etter den uka vi – og ikke minst brøytemannskapet – har lagt bak oss, er det all grunn til å sette ord på arbeidet som er lagt ned:

Takk til alle dere som rydder snø til alle døgnets tider, takk for den utrettelige innsatsen dere legger ned. Dere gjør Tromsø til en fantastisk vinterby å bo – og ferdes i.

 

  

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse