Annonse
PÅ ANBUD: Med styrt «frivillig tvang» skal vi sentraliseres, slik at hele landet kan settes ut på anbud., skriver Sylvi Jane Huseby. Bildet er fra 1.mai-toget i Vardø i fjor. Foto: iFinnmark / leserfoto av Dan Tore Jørgensen

Dagens Finnmark - vi er for få til å settes ut på anbud

Høyres Kristen A Ellingsen beskylder Finnmark AP for å tåkelege region-debatten. For å vingle. For å ikke ville snakke om muligheter. Men er det ikke tvangskamperatene (FrP, H, V og KrF) som nekter si det som det er: At dagens Finnmark har for få innbyggere til å bli satt ut på anbud. Derfor “trengs” sammenslåing.

Med styrt "frivillig tvang" skal vi sentraliseres, slik at hele landet kan settes ut på anbud.

Dette er nå det eneste argumentet som faktisk rimer. Alle andre argumenter er julenisse-ønsker som “kan komme”. Men høyresidens “fagre løfter” for Finnmark blir stadig slått i bakken av hva regjeringen faktisk gjør. Regjeringen sentraliserer, lager byvekstavtaler, og siste nå; konfliktrådet i Vadsø ønskes sentraliert.

Vi vet at regjeringen ønsker å privatisere flest mulig offentlige oppgaver. Men mange kommuner og fylker i Norge er ganske små. 20 000 innbygger i en kommune blir ofte nevt som en “passe størrelse”. Det er ikke gitt noen offisiell god forklaring på tallet. Men, dette skulle vel akkurat gi stor nok bruker-grupper til at det blir kommersielt interessant for priavte aktører på østlandet å konkurrere om tjeneste-leveranser?

Vi ser at Regjeringen stadig kutter de årlige overføringene, og endrer kriteriene for statlige overføringer til kommuner og fylkeskommuner. Nå favoriseres steder med mange innbyggere samlet tett. Fraflyttingspolitikk i praksis.

For da blir det stadig vanskeligere for kommuner og fylkeskommuner å opprettholde skoler, busstilbud, bosetning, og dermed verdiskapning i distriktene. Og hvem kan drifte arktisk landbruk eller fiskebruk nært fiskefeltene, hvis du ikke får sendt fisk hver dag til markedet? Om det ikke er skole til arbeidernes barn? Legges fiskebruk ned, taper vi kystflåten. Og de blåblå får et argument for at stortrålerne må få økt kvote; noen må jo “sørge for at fiskeressursene høstes”.

Med styrt “frivillig tvang” skal vi sentraliseres, slik at hele landet kan settes ut på anbud.

Kanskje vi heller skal begynne å diskutere dettte? I stedet for å bli plaget med endeløse leserinnlegg om “mulighetsrom” og “være fremoverlent” og andre nusselige ord fra den blåblå siden.

Det er de beinharde bedriftsøkonomiske realiteter som gjelder for Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grand og de andre Tvangskameratene. Det har det alltid vært. De har ikke skiftet verdigrunnlag. De har bare blitt flinkere til å tåkelegge sine handlinger. Og å prøve skyve skylden over på oss sosialdemokrater. Det er i denne tradisjonen Ellingsens leserinnlegg føyer seg inn. Tåkelegging og skyldskyfling over på Finnmark AP. Han gjør nøyaktig det han kritiserer oss andre for.

For er det noen som virkelig kunne ha bidratt til å oppklare, gi mer reelt innhold til regiondebatten, så er det jo Ellingsen selv, hans Høyre, og de andre tvangspartiene. Ved å si hva sammenslåingen faktisk vil medføre, sånn Helt Konkret. Men det vil dere ikke. Fordi dere vet - det vil Ingen like. Selv ikke deres egne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse