Annonse
Viggo Johansen og Nina Owing i samtale under Dagsrevyens jubileumssening på lørdag. (Skjermdump fra NRK)

Dagsrevyen rundt leirbålet

For de ansatte ved DK-ene må det kanskje føles underlig at de usynliggjøres når Dagsrevyen feirer seg selv med det norske folk som publikum.

Dagsrevyens jubileumsfeiring har blitt hyllet som en stor TV-begivenhet. Direktøren for Fritt Ord. Knut Olav Åmås, beskriver 60-årsfeiringen som et leirbål for hele Norge, og at Norge mer enn noensinne trenger felles, brede offentligheter.

Det siste er vi helt enige med Åmås i, det første er det grunn til å stille spørsmål ved. Hvis Dagsrevyens jubileumsending var et leirbål, var det i så fall fyrt opp i trygg gangavstand til Majorstuen.

Den tre timer lange sendingen fremsto som en klassefest for gamle utenrikskorrespondenter. De holdt varme i bålet i Oslo med gamle anekdoter. Det var en litt sidrumpa og gammeldags TV-sending. Vi hadde ikke blitt forbauset om det på tampen også hadde dukket opp piperøykende menn i sofaen.

Ett poeng med Dagsrevyen er at den skal speile hele landet, binde landet sammen, og her er det jo nettet av distriktskontorer som dekker den norske geografien. Dette er også et uttalt mål for NRK. I NRKs egen brosjyre «Fakta om NRKs distriktskontorer» (distriktskontor heretter forkortet til DK) står det:«Distriktskontorene er en naturlig del av NRKs nyhetsorganisasjon. DK-enes tilstedeværelse over hele landet bidrar til at NRK kan være først med hendelsesnyheter. Samtidig er det viktig at NRK viser « hele bildet» i viktige nyhetssaker. DK-ene sørger for at NRK presenterer et nyhetsbilde med utgangspunkt i hele landet».

NRK har hele 15 distriktskontor (DK) i Norge, ressurstunge organisasjoner med mer enn 900 medarbeidere, og det har vært distriktssendinger i Norge helt siden 1925. DK-ene er også en viktig del av NRKs legitimitet. DK-ene har skapt større nærhet til folk, mindre avstand mellom nyhetene og folket, og vært hjørnesteinen i Dagsrevyen som nyhetsflaggskip. For de ansatte ved DK-ene må det kanskje føles underlig at de usynliggjøres når Dagsrevyen feirer seg selv med det norske folk som publikum.

På mange måter var sendingen sist helg en påminnelse om Oslo-sentrismen i NRK. Dersom det er et uttrykk for det journalistiske DNA i det mange oppfatter som landets viktigste nyhetsredaksjon, er det et faresignal. Hvis man skal være nær sitt eget folk, kan ikke Norge utenfor Oslo behandles som en parentes, eller enda verre, en distraksjon.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse