Annonse

Dårlig nytt for olje i nord

En av faktorene som har skapt stor usikkerhet, er den revolusjonen som har skjedd innen skifergass og skiferolje i USA.

Status i dag må vel sies å være at det fremtidige oljeeventyret er – om ikke et fata morgana – i beste fall et svært usikkert prosjekt.

I atskillige år nå har næringslivsaktører, utdanningsinstitusjoner og politiske myndigheter snakket om den kommende oljeprovinsen i nord. Optimismen etter Goliat og LNG-anlegget på Melkøya har vært stor og alle gode krefter har forberedt seg på et aldri så lite petro-Klondyke i Barentshavet. Og håpet steg kraftig da den norsk-russiske delelinjeavtalen kom på på plass. Når grensene var avklart var tiden kommet til å trå på gasspedalen for fullt. Men de store funnene og de gode tider har latt vente på seg.

Status i dag må vel sies å være at det fremtidige oljeeventyret er – om ikke et fata morgana – i beste fall et svært usikkert prosjekt. I går uttalte en av de store aktørene i den arktiske regionen, toppsjef Jens-Peter Saul, i det danske Rambøll-konsernet, til vårt nettsted Nord 24, at olje- og gassmarkedet ikke har utviklet seg som forventet. Han peker på at det er mange potensielle snubletråder for det forventede arktiske eventyret, og mener at mangelen på forutsigbarhet er den største utfordringen.

En av faktorene som har skapt stor usikkerhet, er den revolusjonen som har skjedd innen skifergass og skiferolje i USA. Denne boomen har forandret det globale markedet og ikke minst prisene. Den globale oljeprisen er på fallende kurs og nærmer seg 100 dollar pr. fat. Toppsjefen i Rambøll konstaterer at dersom prisen faller under hundre dollar, «stopper alt opp». Det blir simpelthen for dyrt å utvinne det som måtte finnes av olje langt nord. Dessverre kan han også konstatere at det forventede oppsvinget innen bergverk og gruveindustri også har uteblitt. «Gruveindustrien har i stor grad kollapset», er Sauls dystre diagnose.

Det er forståelig at mange av aktørene innenfor nordnorsk næringsliv, og særlig de som er sterkt knyttet til petroleumsnæringen, har behov for å holde håpet oppe og ikke «snakke ned» mulighetene. Det er likevel viktig at realismen også får plass. Dette gjelder ikke minst hva slags storstilte prosjekter samfunnsplanleggere og politikere ser for seg må realiseres for å være klar for en forventet gullalder som kanskje aldri inntreffer.   Her trengs også litt kaldt vann i blodet. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse