Annonse
NORDLYSTURISME: Turister fra hele verden har valfartet til Tromsø de siste årene for å se nordlyset. Det har koronaen nå satt en stopper for. For å hjelpe reiselivet burde regjeringen beholdt lavere moms og avgiftskutt en stund til, mener Nordlys. Foto: Torkil Emberland

Dårlig budsjett for reiselivet

Å kutte dette ut allerede 1. januar, frykter vi rett og slett er alt for tidlig.

Ikke før var nyheten om en ny krisepakke for reiselivet lansert, så kommer statsbudsjettet og gjeninnfører både flypassasjeravgift og normal moms fra årsskiftet av.

For fem dager siden gikk Sylvi Listhaug ut og sa at Frp hadde kommet til enighet med regjeringen om en ny krisepakke til reiselivet. I den lå det at momsen skulle holdes på 6 prosent og at flypassasjeravgiften skulle skrotes ut året. 1. januar er det imidlertid slutt på ordningene, dersom regjeringen får det som den vil.

Dette er svært dårlige signaler til ei næring som virkelig sliter. Tilbakeføring til normalen er prematurt, all den stund ingen ting kommer til å være normalt før vi har kontroll på koronaviruset. Ved årsskiftet kan vi i beste fall være i gang med vaksinering.

For Tromsø sin del er dette svært dårlig nytt. Analyseselskapet Menon Economics har i en rapport utarbeidet for reiselivsklyngen Arctic-365 anslått et sysselsettingsbortfall på 36,5 prosent av arbeidsplassene innen overnatting, servering og opplevelser i Tromsø kommune i 2020 sammenlignet med 2019.  Omsetningsbortfallet i 2020 er beregnet til 1milliard. Samlet omsetningsbortfall for perioden 2020-2022 er beregnet til 2,3 milliarder.

Det står med andre ord store verdier på spill. Mange arbeidsplasser forsvinner, det går særlig ut over unge arbeidstakere og arbeidstakere med innvandrerbakgrunn. Næringen merker allerede kompetanseflukt, noe som gjør det vanskeligere å komme raskt på fote igjen, når pandemien er over.

Reiselivet i Tromsø og Nord-Norge for øvrig har store ringvirkninger for andre næringer, som også blir negativt påvirket av situasjonen. For kommunene i nord kan konsekvensene bli betydelig redusert skatteinngang.

Vi går nå inn i den viktigste sesongen for turisme og reiseliv i nord, vinteren! Det er vanskelig å forutsi hvordan sesongen vil bli, men det er temmelig sikkert at de aller fleste næringsutøverne vil slite, og at bedrifter vil gå over ende. Det er selvsagt ikke realistisk at staten skal kompensere for alt tap, men både lavere moms og avgiftskutt burde vært videreført et stykke inn i det nye året.

Det kommer nok nye krisepakker, både til reiselivet og andre aktører. Ordningen med lavere moms og skroting av flypassasjeravgiften har imidlertid vært av det forutsigbare slaget. Å kutte dette ut allerede 1. januar, frykter vi rett og slett er alt for tidlig.

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse