Annonse
Artikkelforfatter Jan Skogheim sår tvil om hvorvidt politikerne i Senja klarer å følge opp sine egne målsettinger om samarbeid, respekt, toleranse og åpenhet. (Foto fra Senja kommunes Facebook-side)

Dårlig samarbeidsklima i Senja kommunestyre?

En vet ikke om en skal le eller gråte etter å ha lest Folkebladet mandag 02.03.20. Forviklingene bare fortsetter i Senja kommunestyre. Slik jeg, og mange andre oppfattet seansen, talte Arnold Nilsen på vegne av seg selv og ingen andre under kommunestyremøtet 27.02.20. Men når Marit Stubberud Hanssen uttaler seg på vegne av Senja Ap i samme avis, skjønner jeg ingenting. Nilsens innlegg var nemlig i jeg-form. Ikke i vi-form. Hun sier nemlig, sitat; «Vi brukte nemlig anledningen på torsdag til å si hva vi mener om saken».

Men det er allikevel ikke det verste med dette. I samme avis står det å lese om Louis Edvardsens nå slettede Facebook-profil fra 28.02.20, sitat; «Gratulerer Jasmin Agovic du klarte det». Det får det til å høres ut som om det er Jasmin Agovic som har fått ballen til å rulle i saken om Geir Inge Sivertsens sorti som fiskeriminister. Det, Louis Edvardsen, var det ikke. Det klarte Sivertsen utmerket selv! Både gjennom å være reaktiv i forhold til roller, godtgjørelser og etterlønn og gjennom sin håndtering av saken! Og det er dette nasjonale media, politikere og journalister har reagert på. Dette og moralen til de impliserte.  For da Agovic uttalte seg i «Debatten» var allerede snøballen begynt å rulle. 

Tilbake til Stubberud Hanssen. Hun sier at de på ingen måte ser på Agovic som en syndebukk. Og at en i stedet for å gå gjennom media tar det direkte. Si meg en ting, Stubberud; Visste ikke du og Senja Ap at møtet ble streamet direkte? Og tror Stubberud Hanssen at denne saken, som i høyeste grad har allmennhetens interesse, ville blitt kjent om det bare ble snakket om direkte? Vet du, Stubberud Hanssen, jeg tror ikke det! Og hvis ikke Stubberud Hanssen og Senja Ap ikke ser på Agovic som en syndebukk; Hvorfor ble Sivertsen hyllet for sin jobb som ordfører i samme innlegg som Agovic fikk gjennomgå for sitt engasjement i saken?

Stubberud Hanssen og Senja Ap prøver, gjennom gjentatte avisinnlegg, å få det til å høres ut som om vedtaket om etterlønn er det sentrale i saken. Det er det ikke! Etterlønnen er bare en del av hele sakskomplekset. Men siden dette er sentralt for Senja Ap viser forarbeidene til Kommuneloven at, så vidt jeg forstår det, etterlønn bare skal utbetales i de tilfeller hvor personer ikke har annet arbeid å gå til. Med avkortning for eventuelt annen godtgjørelse en mottar. Godtgjørelser. Ikke lønn. Går en direkte over i annet arbeid skal en heller ikke ha etterlønn. Uansett om det er forskjell på lønnen eller ikke. 

Nå har ordfører i Senja, Tom Rune Eliseussen tatt initiativ til et gruppeledermøte om saken. Etter uttalelsene til enkelte gruppeledere vil møtet nok, for i alle fall en av de innkalte, fortone seg som en rettssak. En rettssak hvor dommen er avsagt på forhånd. Kjære Senja kommunestyre; Ytringsfriheten kan brukes eller misbrukes. Agovic bruker den! Dere bør heller hylle Agovic for at han faktisk tar den i bruk, i stedet for å angripe han. Han er en modig og viktig stemme i den offentlige debatten! Senjas befolkning har rett til å få vite hva pengene i kommunen brukes til og hva politikerne, som er folkevalgte, bedriver. Det gjør de ikke uten slike som Agovic!

Men tilbake til overskriften. Hvordan mener Stubberud Hanssen, Edvardsen, Nilsen og Eilseussen med flere at en skal kunne få et godt samarbeidsklima? Ved at det aldri stilles kritiske spørsmål fra politiske motpoler? Ved at alle ubehageligheter skal feies under teppet? Ved at det aldri skal stilles spørsmålstegn ved deres motiver? Ved at deres moral aldri skal ettergås? Ved å aldri måtte stilles til rette for sine handlinger? Ved aldri å kunne kritisere noen? 

Et par råd til slutt; Hva med å prøve å få til konsensus i sakene før de behandles i kommunestyret og få til et omforent forslag? Da hadde kanskje tonen i kommunestyret vært en annen? Det er tross alt forskjell på maktbruk og maktmisbruk! Og slutt å furte for alt som går dere imot eller som dere synes er urettferdig! Dere er politikere, ikke barnehageunger!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse