Annonse
Illustrasjon: Colourbox

Data om deg er gull verdt for alle - og du kommer trolig til å dele dem

​​​​​​​SpareBank 1 Nord-Norge besøkte Gartner ITXPO i Barcelona - en av verdens største teknologikonferanser. Her er noe av det vi lærte.

Brødtekstbilder: 
SpareBank 1 Nord-Norge besøkte Gartner ITXPO i Barcelona - en av verdens største teknologikonferanser.

Dagens praksis er urettferdig. Data om deg er gull verdt for alle, og spesielt for deg selv. Hittil har du derimot ikke fått ordentlig betalt for å dele dataene dine. Ikke med banken. Og ikke med Supern. Det gjør at selv om du lever som et dydsmønster – får du ikke det du fortjener. Det bør nemlig betale seg å kjøre forsiktig. Å spise sunt. Å trene. Ja, å ha orden i sysakene.

Dette kommer til å endre seg - fordi metodene som anvendes for å bruke data til å skreddersy tilbud og pris basert på hvem du er og hva du gjør, er i ferd med å bli kraftig forbedret. I en tidligere kronikk skrev jeg om hvordan dette opereres i Kina. Jeg fikk et hav av tilbakemeldinger fra til dels sjokkerte lesere. Men tro meg – vi kommer til å følge etter. Ikke likt Kineserne – men på vår måte. Gitt at det ligger relevans, tillit og trygghet i bunn. Og gitt at gevinsten ved å dele er både tydelig og stor.

Du kommer til å dele dataene dine med dem du stoler på – fordi det vil lønne seg

Data, dingser, diagnostikk, 5G kombinert med personlige incentiver vil med andre ord sørge for en helt ny verden. Vi som driver bank sitter midt i datastrømmen, fordi pengetransaksjonene går via våre systemer. Vi vet dermed veldig mye om kundene våre. Informasjonen vi har er et nødvendig grunnlag for kundeforholdet og beskyttes gjennom etterlevelse av strenge lover og regulativer. Etter innføringen av GDPR er reglene blitt enda strengere.

Nå er det riktignok ikke helt nytt at de som har orden på sysakene får bedre betingelser på lån og forsikring. Har du god økonomi slipper du vanligvis unna med lavere rente. Kjører du skadefritt, ja – da får du billigere forsikring og så videre. De som sliter med det motsatte, må betale. Kraftigere datamaskiner, regnemetoder og livet online vil imidlertid bidra til å øke presisjonen på disse vurderingene. Er du villig til å dele dataene dine om hvem du er og hvordan du lever livet ditt, vil du få akkurat den prisen du fortjener på de banktjenestene du ønsker. Vi på vår side kommer til å tilby skreddersydde tjenester og produkter akkurat når du trenger de – eller til og med før du vet at du trenger de. Det kommer også Supern og klesbutikken å gjøre. Og dette er egentlig bare rettferdig; man får som fortjent.

Alt dette er mulig takket være data og nye analysemetoder. Og det vil skje raskt og feilfritt fordi datamaskinene på mange områder er langt mer effektive enn mennesker. Har maskinene først lært noe – da gjør de ikke feil. Og de blir aldri slitne.

Min hypotese er derfor at de aller fleste vil ønske å dele sine data med aktører som gir stor verdi i retur. Fordi det blir tungvint å la være. La oss ta Google som et eksempel; ville du vært villig til å gi avkall på tjenesten bare fordi du ikke vil dele dataene dine? Trolig ikke – fordi Google helt og holdent har overtatt for Store Norske Leksikon og alle andre kilder du tidligere benyttet. Verdien av å kunne bruke Google er rett og slett blitt så stor at du aksepterer det meste, og ofte uten en gang å ha lest samtykkeerklæringen du trykker «I agree» på.

Kunstig intelligens forfremmer mennesket – vi blir datakonger

Mange er bekymret for at digitalisering og automatisering fører til at jobbene blir borte. Men det blir de sannsynligvis ikke. Mange vil imidlertid etter hvert gjøre andre ting enn i dag – og slutte med repetitive «gjøre-jobber». De jobbene kan maskinene nemlig enkelt fikse. Vi har kommet svært langt; maskinene kan lytte, se, snakke, lære, vurdere, og trekke konklusjoner. Teknologien hjelper oss derfor på sett og vis til forfremmelse – for noen må jo styre maskinene.

Glasset er halvfullt. Vi er privilegerte som får være en del av denne samtiden. Vi skal ikke på borgerlønn. Vi skal ta fighten gjennom å lage, lære opp, sjefe over og kontrollere maskinene. De som ikke vil, slipper å kjøre bil, eller gjøre oppgaver hvor menneskelig intellekt ikke har en genuin egenverdi. Vi skal bruke våre evner til å vurdere og nyansere. Til å være kreativ. Vi skal lære de unge nye ting. Og vi skal ta vare på de gamle. De som har gjort alt mulig. Maskinene skal aldri ta fra oss hjertet, evnen til å være glad i noen – fortvilelsen over sykdom eller sorgen over tapt liv. Så må vi kanskje akseptere at Lollipop og Popcorn i for store mengder vil kunne straffe seg. Det samme med Tidemanns gul mixture nummer tre med dobbel Rizla-papir på gutteturen til Riga.

Som analytiker Craig Roth i Gartner så fint sier det; Predicting what technology will do is much easier than predicting what humans will do with it.

Gartner ITXPO

Tre dager i Barcelona på Gartner ITXPO har gjort oss i SpareBank 1 Nord-Norge klokere, og samtidig optimistiske. Vi har nemlig verdens beste sikkerhetsløsning – BANK ID. Om du bruker kode, finger eller face, så står vi i porten – og slipper inn bare de som har rett til å komme inn.

I Barcelona har vi har nok en gang fått bekreftet at datasikkerhet betyr alt. I norsk finansbransje har vi de dyktigste folkene. De jobber i DNB, Sparebanken Vest, Nordea, Helgeland SpareBank, VIPPS, SpareBank 1 Midt-Norge, Storebrand, SR-Bank, KLP, SpareBank 1 Valdres, Danske Bank, SpareBank 1 Nord-Norge og så videre. Sammen tar vi sikkerhet på største alvor. Vi er konkurrenter – men samtidig samarbeider vi om felles løsninger. Norsk banksektor er allerede verdensmester i tillit. Fordi både bankene og de regulerende myndighetene har kundenes tillit. Dette skiller oss for eksempel fra land som USA, der mangelen på tillit til bankene har åpnet for nye aktører.

Barcelona har lært oss at de enorme summene som investeres i datasikkerhet i norsk finansbransje er vel anvendt. Vi omfavner nemlig nye lover og reguleringer som skal bidra til å beskytte folket, selv om det betyr investeringer i utstyr og kompetanse. Fordi det er helt nødvendig.

Kina og USA misunner oss.

Du kommer også til å dele dine data. Fordi du vet at vi kommer til å behandle dataene med aller største forsiktighet. Slik at du får det du fortjener.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse