Annonse

Smittevern må gå foran personvern

Det mest effektive redskap for smittesporing samt hindring av videre smittespredning nektes å bli tatt i bruk av Statens eget organ, Datatilsynet (DT).

Retten til personvern er grunnlovsfestet. Vi skal kunne bevege oss fritt uten at andre skal kunne følge alle dine bevegelser. Men mye av personvernet er blitt vannet ut av den stadig med sofistikerte datainnhentingen fra store utenlandske dataselskaper som f.eks. Google.

Men når hensynet til «Liv og Helse» ligger på den andre vektskålen til personvern, og FHI og Helsedirektoratet med Camilla Stoltenberg og Espen Nakstad som rekvirenten bak appen, så må det være lov å bruke vettet, også for DT.

Våre ansvarlige helsemyndigheter har fått utviklet en Smittestopp App som samordner informasjonene til Bluetooth og GPS funksjonene på våre mobiltelefoner.

Den fungerer slik at når du er i nærheten av en annen person som har Smittestopp på telefonen, sender appene signaler til hverandre. Hvis den andre personen senere får korona, husker appen at din telefon har vært i nærheten av denne. Da får du SMS om hva du skal gjøre så smitten ikke sprer seg videre, og råd slik du kan ta vare på deg og din omgangskrets.

Denne appen vil være til stor hjelp i alt smittesporingsarbeid, et arbeid som kan være svært omfattende og arbeidskrevende. Det fikk Tromsø kommune smertelig erfare i forbindelsen med skandalen om bord i hurtigruta «Roald Amundsen».

Oppblomstringen av Covid-19 på Hurtigruten, på alle festene blant de unge-voksne og den generelle økningen av smitte i befolkningen, vil være mye lettere å få has på og kontroll over ved bruk av helsemyndighetenes Smittestopp app.

Regjeringen har satt hensynet til «Liv og Helse» fremst i kampen mot Covid-19, deretter hensynene til «Barn og unge» og «Arbeid og Næringsliv».

Derfor er det på tide at de som har makt og myndighet tar tak og forteller de ansvarlige i DT hvor stolen skal stå. Det virker som om de frykter Nakstad og Stoltenberg mer enn koronaviruset.

Det er ikke bare jeg som ønsker Smittestopp appen tatt i bruk. Den siste som ba om at appen tas i bruk var helsebyråden i Oslo, Robert Steen på dagens pressekonferanse.

Derfor vil jeg utfordre Nordlys til å ta tak i saken, tvinge DT til å fortelle hvorfor de prioriterer personvern fremfor kampen mot pandemien og ikke la dem dø i synden.

Det er som helse- og omsorgsministeren sa på en pressekonferanse – «Det handler om liv og død!»

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse