Annonse
Ande Somby.

Debatten om debatten: Hvordan skal vi debattere? Hvem eier debatten?

Det er bedre å tenne et lite lys enn å sitte å forbanne mørket, skriver Ande Somby.

Det er en grunn til at det er viktig med debatt om debatten.

Redaktør Silje Charlotte Solstad avlegger den blodferske Facebook-gruppa THUD - Tromsøs Høyst Uoffisielle Debatt-tilsyn et besøk i en kommentar 21.09.15.

Utgangspunktet for Solstads kommentar synes betimelig nok. Samfunnsdebatten bør være så åpen som mulig. Den bør skje i åpent lende og minst mulig i kriker, kroker og kaffeslaberas. Det er jeg enig i, og det er også en av grunnene til at jeg initierte THUD som i skrivende stund har over 300 medlemmer.

Fiendebildet som Solstad maner frem ved å projisere på meg både motiver og makt jeg ikke har synes jeg Bård A Berg i sitt innlegg 22.09.15 har kommentert godt. Jeg finner det nødvendig å knytte bare noen tilleggskommentarer til Solstads innlegg.

THUD er et initiativ for å ha en debatt om debatten. Jeg tenkte at det er et begrenset antall mennesker som vil være interesserte i et såpass fokusert emne, og er overveldet av responsen. Det er en grunn til at det er viktig med debatt om debatten.  Som samfunnsmedlemmer blir vi ikke sjeldent  utsatt for både propaganda og konspirasjonsteorier.

Fremveksten av nye teknologier gjør at det for øyeblikket eksploderer i så måte. Opplevelsesmessig kan det bli så mye av det, at det blir vanskelig å orientere seg. I det lange løp kan en slik tilstand gjøre at tilliten til det politiske systemet, det juridiske systemet og massemediene svekkes. Politikerforakt, dommerforakt og presseforakt er viktig å unngå.

Det er bedre å tenne et lite lys enn å sitte å forbanne mørket. THUD vil ikke gjøre oss i stand til å få bukt med alle de utfordringene vi står overfor, men det kan være en liten start på viktige samtaler som må tas også hos oss.

Det er slett ikke sikkert at jeg og THUD er Nordlys sine fiender. Det kan godt være at Nordlys som har ressurser kan by på en vel så funksjonell plattform som Facebook gjør for øyeblikket. Det kan være at vi får til fora hvor vi får samtalt om disse tingene både på nett, ansikt til ansikt og på Nordlys sine øvrige plattformer.

THUD inviterer til en debatt hvor vi ansikt til ansikt vil kunne drøfte disse og andre beslektede spørsmål. Første anledning er under Kulturnatta i Tromsø på Kafé Eka.

Gruppa er åpen. Debatten er åpen. Alle er velkomne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse