Annonse
Artikkelforfatteren kommenterer saken der politiet i Nordkapp selv anmeldte og senere henla saken om påståtte trusler mot en lokalpolitiker i debatten om Nordkapplatået. Foto: Colourbox / Andrey Armyagov

Debatten om Nordkapp er et eksempel på hvorfor lokalt politi bør opptre svært aktsomt i lokale kontroverser

Aps nestleder Hadia Tajik tok tidligere i sommer til orde for at politiet skal kunne bøtelegge hets og hatprat med forenklede forelegg. Dette er et standpunkt som møter sterk kritikk i VG fra 10. august. Forslaget oppfattes av VG som etablering av et «meningspoliti».   

Nordkappsaken med kontroverser og debatter har nå pågått i over to år, og har påvirket det lokale samfunnet. I det debattklimaet som har oppstått har Nordkapp Arbeiderpartis leder Kari Lene Olsen gjorde seg til talskvinne for en sanksjonsmulighet à la Tajik for det lokale politiet - med utgangspunkt i forhold som er knyttet til debatten om Nordkapp. Jeg har kommenterte dette standpunktet med generelle betenkeligheter til det å bruke lokalt politi til å styre en sentral, lokal verdidebatt. Heller kunne jeg ikke se behovet for slike drastiske tiltak ut fra hva som faktisk ble uttalt offentlig gjennom sosiale media i Nordkappsaken.

Da Nordkapp Arbeiderparti derfor støttet det lokale politiets anmeldelse av en sak, hvor en privatperson ble forlangt straffet for påståtte trusler mot en lokal politiker, ville partilederen også mobilisere Youngstorget og partiapparatet til å gripe inn i saken. Og siden politikere kan regulere lovverket, vil det kunne oppfattes som å legge til rette for en ny oppgave for det lokale politiet til å forfølge noe som også oppfattes som meningsforskjeller. En meget farlig vei å gå. Noe også VG er inne på.

Vi som sto på sidelinjen mente at det lokale politikontoret viste vel stor interesse i å få tiltalt og straffet «vår mann». Personell ved det lokale politikontoret var nemlig involvert i Nordkappdebatten og flere lokale politifolk var aktive kritikere av våre standpunkter i Nordkapp-debatten. Vi følte at deres holdninger kunne medføre en urimelig partiskhet selv i små kontroverser, noe vi etter hvert oppfattet «vår sak» med trussel-anklager å være, en sak mellom «vår mann» og en politiker-venn.

Da så henleggelsen fra politiet i Finnmark kom i saken, utløste dette igjen sterke reaksjoner mot avgjørelsen fra den lokale ledelse i Nordkapp AP.  Lederen Kari Lene Olsen i Nordkapp AP var i lokalavisen Finnmarkspostens nettavis den 29. juli både overrasket og sterkt uenig, og ville straks bringe saken til sin partiledelse på Youngstorget.

Det som utløste reaksjonene i Nordkapp AP var begrunnelsen for henleggelse fra politijurist Thomas Darell, hvor han den 17. juli i Radio Nordkapp sa at det ikke fantes grunnlag hverken i bevis eller lovparagrafer for tiltale. Den lokale ledelsen i Nordkapp AP lyttet tydeligvis heller ikke til juristens formaninger om besinnelse.

Debatten om Nordkapp er et eksempel på hvorfor lokalt politi bør opptre svært aktsomt i lokale kontroverser, slik at ikke en mistanke vokser om ensidig politisk forfølging fra politiets side. Det lokale politiet skal være et politi for oss alle.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse