Annonse
Det går an å gjøre noe med personangrep og ufine kommentarer, rett og slett ved at redaktøren gjør jobben sin og lager systemer som blant annet kan gi rapport om slike uhøviske uttrykk, i stedet for å skjære alle over en kam, skriver Ole Martin Rønning. Foto: Christel-Beate Jorilldatter, iFinnmark

Nordnorsk debatt under sensur

I etterkant av debatten på Dagsnytt 18, hvor både redaktør Skjalg Fjellheim og Silje Katrine Moutka, stillte opp i TV studio, mot meg, mens jeg måtte klare meg med en telefonlinje fra studio i Hammerfest, så er det et lite behov for avklaringer omkring de virkninger som det å stenge kommentarfeltene på ethvert innlegg som nevner samer, fører med seg.

Først, det blir ingen debatt når bare en får uttale seg. Man kan selvsagt skrive egne innlegg på Nord Norsk debatt, og håpe at dette slipper igjennom nåløyet til Fjellheim, og slik få en form for forsinket debatt, hvor de fleste lesere forblir passive. Det er eneste løsningen når kommentarfeltene er stengt. Å kalle siden for Nord Norsk debatt, når man stenger ute alt man ikke liker, blir da helt feil. Det eneste man da gjør er å hjelpe avisa Nordlys med stoff, som kanskje journalister burde ta for seg, og slik skape en debatt under streng redaktørkontroll, som det synes som Fjellheim ønsker.

Men, det går an å gjøre noe med personangrep og ufine kommentarer, rett og slett ved at redaktøren gjør jobben sin og lager systemer som blant annet kan gi rapport om slike uhøviske uttrykk, i stedet for å skjære alle over en kam.

Nå er det slik at alle uhøviske kommentarer kommer ikke bare fra nordmenn som ikke liker samer, men det er ganske så flust av slikt i de samiske rekker med skrivekløe, også. Det er sågar personer fra det samiske miljøet, som både har fått seg en doktorgrad, og professorstilling, som er en del av den klubben. Jeg har, røktet mine FB sider med hård hånd, og luket vekk alle som ikke klarer å forstå at personangrep ikke aksepteres, og i den sammenheng, finner man mange kjente navn fra både universitet og politiske sirkler. Noen av disse vil kanskje fremstille det som en «spøk», siden man ofte opptrer som klovn i media, og derfor har en viss frihet, men de havner på blokkér-listen, uansett. At det er en rekke norske debattanter, som heller ikke klarer å holde seg unna å spre dritt, gjør at de havner på samme lista, som deres samiske (u)venner. Min blokkeringsliste inneholder navn som: Flekstad, Larsen, Krudtå, Mikkelsen, Valkipææ, Pedersen, Ajanki, Johnsen, Sara, Hansen, John, Anti, Somby, Ericson, Alterstein m.fl. Svært mange av disse er «konstruerte samer», som meg.

Dette kunne Skjalg Fjellheim også få til, hvis han ønsker, men i stedet foretrekker han en debattform som bygger på sensur, og siden han la blokkering for alle kommentarer også på mitt forrige innlegg, bare fordi samer ble nevnt i en bisetning eller to, er dette også en form for sensur, så må jeg kanskje påregne en lignende handling også for dette innlegg? Formålet med denne sensuren må jo være at det meste som kommer frem på debattsidene, og som omhandler samisk politikk, skal forbli uimotsagt?

Men, sensur er det, og det blir det allerede når han hindrer enhver kommentar som måtte ha ordet same i seg, mens han slipper igjennom alt annet. Da gjør han ikke jobben sin som debattredaktør, men blokkerer det han ikke liker, slikt hører 50- og 60 tallets Nordlys til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse