Annonse
FORSVANT: Per Vålnes forsvant etter sin egen 50-årsdag 26. november. Han er så langt ikke funnet. Foto: Privat

Til deg som drepte broren min

Du handler sikkert melk og brød på nærbutikken. Jobber overtid kanskje, deler avskyen din for skruppelløse IS-terrorister på Facebook, stiller opp på dugnad for idrettslaget og hjelper naboen som kjørte seg fast etter nattas snøfall.

I dag skulle Per ha blitt 54 år. Han ble bare 50. Jeg lurer på hvor lenge du planla drapet. På hvor han trakk pusten for siste gang, på hvor mange hjelpere du hadde. Jeg lurer på hva dere har gjort med levningene hans, på hvor beregnende du må være, som har klart å kvitte deg med en hel menneskekropp uten å bli oppdaget.

Slo du ham med noe hardt, helt til de indre blødningene var så massive at hjertet hans sluttet å slå? Eller brukte du kniv, og lot ham dø i en pøl av blod?  Så du på mens livet ebbet ut av ham, eller snudde du deg bort etter at du hadde påført ham de dødelige skadene? Jeg lurer på om han levde lenge etterpå. Om han skrek før han ble stille for alltid, eller om den første skaden var så voldsom at han mistet bevisstheten - før du sørget for at han aldri våknet igjen. 

Var du i det hele tatt der – i dødsøyeblikket? Sjekket du at han ikke hadde puls, før dere fraktet ham bort og kvittet dere med ham?

Det er 33 uoppklarte drap i Norge. 33 saker, tillegg til alle de mistenkelige dødsfallene og forsvinningene, der en eller flere gjerningspersoner har sluppet unna og lever blant oss som om ingenting har skjedd. Du handler sikkert melk og brød på nærbutikken. Jobber overtid kanskje, deler avskyen din for skruppelløse IS-terrorister på Facebook, stiller opp på dugnad for idrettslaget og hjelper naboen som kjørte seg fast etter nattas snøfall. De pleier å si det, naboene, arbeidskollegaene og vennene, når drapsmenn – og kvinner blir tatt: At de aldri kunne ha forestilt seg at han eller hun var en morder. -Hun var ei helt vanlig dame, en helt vanlig fyr, sier de, og legger gjerne til at det aldri var bråk, at det aldri har skjedd noe som skulle tilsi at det gikk en morder løs blant dem.

Politiet i Troms er sikre på at Per er drept. De har brukt store ressurser på å etterforske saken og leite etter levningene hans. De har gått manngard, soknet i sjø og elver, revet deler av et hotell, saumfart landskapet fra helikopter, med hunder og georadar. Som oss har du sannsynligvis fulgt nyhetsoppdateringene hver gang de har gravd i fjæra og endevendt terrenget Per var så glad i. Der vi har håpet at vi kanskje får et svar, har du konstatert at de leter på feil plass, at de er på villspor. Akkurat som de påståtte synske som synes de har rett til å ringe og forklare i groteske detaljer om hvordan du gjorde det og hvor Per befinner seg nå. Opplysninger som heller ikke har vist seg å holde vann. 

De henla etterforskningen i sommer. Følte du lettelse da?

Politiet fant aldri noe synlig åsted. Ikke noe drapsvåpen, ingen vitner til drapet, ikke noe lik. Du er ikke en av de morderne som tilstår. Du har ikke forsøkt å forklare ugjerningen ovenfor politiet, aldri sagt at du handlet i affekt eller påberopt deg nødverge eller forsvar. Du har aldri bedt om å bli trodd på at du ikke så noen annen utvei enn å drepe broren min.

Jeg vet ikke hvor lenge du kommer til å klare å tie, hvor lenge du er i stand til å fortrenge det du har gjort og leve det livet du trolig har planlagt i detalj. Det er derfor jeg vil at du, og alle de andre som mener de har rett til å bestemme om et menneske skal få leve eller dø, skal vite at vi er mange som ikke glemmer. Du skal vite at mens du lever videre med løgnen om at ingenting har skjedd, står vi etterlatte igjen med vissheten om at ingenting noen gang kommer til å bli det samme.

Kanskje blir du aldri stilt til ansvar for drap. Den eneste straffen jeg kan håpe på da, er at også du en dag evner å ta innover deg hva du har gjort.

Heidi Molstad Andresen er en av avdøde Per Vålnes’ to søstre. Vålnes forsvant sporløst etter sin egen 50-årsdag 26. november 2011. Politiet i Troms siktet og varetektsfengslet tidlig tre personer for drapet. I sommer frafalt Riksadvokaten siktelsene og henla saken. Statsadvokat Lars Fause har i ettertid understreket at de fortsatt legger til grunn at Vålnes er offer for et forsettlig drap.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse