Annonse
Shilan Ghadani er daglig leder i Tromsø Sentrum AS. (Foto: Yngve Olsen)

Til deg som elsker byen din

Vis din lokale konditor, florist, gullsmed, barista, skredder og bartender at du har savnet dem og at de er av den høyeste betydning for byen vår. La dette bli sommeren/høsten/vinteren du handler lokalt og oppfordrer alle dine nærmeste til å gjøre det samme.

For 2 måneder siden stengte samfunnet ned. Skoler, rådhuset, butikker og restauranter. Frykten for det ukjente har skapt mye usikkerhet blant folk, store som små - inkludert meg selv. Norge og ikke minst Tromsø har vært preget av folketomme gater, sosiale medier har florert av flotte bybilder - uten folk, og uttrykket “i disse dager” har blitt sagt så mange ganger at det høres ut som en hel nasjon har hakk i plata. 

Selv har jeg forkynt #handlelokalt så ofte at jeg neppe kan dra bankkortet utenfor bygrensa - noensinne. Akkurat det gjør meg ingenting, jeg er tross alt en Tromsø-patriot på min hals, jeg som mange andre i denne byen. Derfor vil jeg nå komme med en oppfordring til alle dere.

Den siste tiden har mange uttalt seg i media om den akutte viktigheten av å bruke byen din før den dør. Jeg elsker en god dommedagsprofeti like mye som nestemann, men hva om vi tar en titt på tingenes reelle tilstand før frykten for et nedlagt Tromsø skyller over oss?

Hver dag de siste 6 månedene har jeg hatt samme morgenrutine: Stå opp og gjøre noe av det aller beste jeg vet om: Gå ned Kongsbakken - se utover byen - gå gjennom Storgata, kjøpe en kopp kaffe på vei til kontoret i Grønnegata. Min ferd er som regel fylt av forbipasserende, noen kjente, noen ukjente - jeg smiler til dem alle sammen - til ulik reaksjon vell og merke. Mandag 16. mars gikk jeg til jobb kl.7.15 - jeg møtte ikke en eneste person. Ingen plass å kjøpe kaffe eller frokost. Jeg går tvert inn i krisehåndteringsmodus og det eneste fokuset jeg har er: hvordan berger vi byen vår. Hvordan berger vi arbeidsplassene, butikkene, restaurantene, galleriene - alt det som skaper byen vår - alt det som gjør oss, til oss?

Svaret viste seg å være rett foran nesa på meg.

Den enkleste måten å berge byen på, den eneste måten vi alle kan bidra på er å bruke den. Jeg innså raskt at jeg må fortsette å gjøre det jeg alltid har gjort - bruke byen aktivt. Spise ute flere ganger i uka, handle nydelig interiør, smykker, kunst og sko hos de dyktige menneskene som har satset alt på å drive butikk i Tromsø sentrum. 

Spol 2 måneder frem i tid og det er lite som minner om en by i lockdown. Sakte men sikkert har samfunnet åpnet igjen, uten at vi helt fikk det med oss? Jeg som mange andre håpet litt på en “offisiell” åpning av byen, kanskje en storslått byfest for å markere dagen? Slik ble det ikke. Etterhvert som de strenge reglene har blitt lettet på - har butikkene og serveringsplassene i byen åpnet sine dører, en etter en. De tar alle forholdsregler og blir så oppriktig glad for å se alle kundene sine igjen. 

Her kommer min oppfordring: Tromsø sentrum er åpen igjen - la oss bruke den som aldri før! Vis hensyn og ikke glem å holde avstand, men kom deg ut! Vis din lokale konditor, florist, gullsmed, barista, skredder og bartender at du har savnet dem og at de er av den høyeste betydning for byen vår. La dette bli sommeren/høsten/vinteren du handler lokalt og oppfordrer alle dine nærmeste til å gjøre det samme.

Ser frem imot å skåle med deg, smile til deg og hilse på deg i køen utenfor en butikk i sentrum. Jeg skal bruke byen min - håper du gjør det samme. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse