Annonse
Foto: Tromsø Arctic Pride

Derfor håper vi du vil flagge med regnbueflagget!

I et innlegg 17. juni. Forteller KRF-politiker Truls Olufsen-Mehus hvorfor han ikke vil flagge med regnbueflagget og hvorfor han ikke vil delta i Pride. Vi er en samla gjeng med folk fra fylket som har lyst til å fortelle hvorfor vi ønsker at du flagger og hvorfor et regnbueflagg kan bety så mye for den som ser det.

Vi har alle vokst opp i fylket. Vi har kjent på verdien av å tilhøre i små og store lokalsamfunn her i nord - på tøffe vintre og lange sommernetter. På godt og på vondt. Men vi har også det til felles at vi har vokst opp i et samfunn som ikke helt har tatt på alvor det mangfoldet som finnes blant oss. Vi har vokst opp med en forventning om at vi skal være heterofile, at vi skal ha det samme kjønnet som står i fødselsattesten og at vi skal lage familie på den samme måten som den familien vi ble født inn i. Noen av oss har også kjent på skjellsord i skolegårder og klasserom, på vonde blikk når vi har holdt kjæresten vår i handa på vei til butikken eller på hatefulle kommentarer fra tilfeldig forbipasserende. Flere av oss har også brukt mange år på å forstå at det er mulig å leve i tråd med oss selv og fortsatt møte kjærlighet og omsorg. Fortsatt møte forståelse og aksept. Fortsatt føle tilhørighet og samhold. Mange av våre venner som er homofile, lesbiske, bifile eller transpersoner har også valgt å flytte vekk fra fylket vårt i håp om å møte større aksept utenfor. Flere har dessverre intet ønske om å komme tilbake. For oss som har blitt igjen her, som er glad i landsdelen og hjemplassen vår, har vi vært opptatt av å gjøre det vi kan for at stedet vi bor på skal føles ut som et hjem for flere – et trygt og godt hjem.

En av våre grep for å få det til har vært å arrangere Pride. I Kirkenes, i Nord-Troms, i Harstad og i Tromsø. En frihets- og kjærlighetsmarkering som forteller samfunnet rundt oss at vi finnes, at vi bor her og at det også må være plass til oss. For vi er ikke bare en minoritet i storsamfunnet, de fleste av oss er også en minoritet i vår egen familie og en minoritet i våre lokalsamfunn. Vi trenger støtte fra mennesker rundt oss for å kjenne tilhørighet, trygghet og frihet. Vi trenger å se folk rundt oss møte opp når vi går i tog for like rettigheter uansett hvem du er eller hvem du elsker. Det å se læreren vår, ordføreren, besteforeldre og kollegaer vifte med regnbueflagget betyr at vi kan kjenne oss trygge på at de har ryggen vår. Ikke at vi skal være enige om alt, men at vi aksepterer hverandre. Føle og se at vi står sammen om et samfunn med plass til alle. Når du vifter med regnbueflagget så forteller du oss at det er plass til oss, at det er greit og at du aksepterer forskjellene. Det er en så enkel handling som betyr så uendelig mye. Du trenger ikke forstå, men å akseptere.

Vi har fått høre historier fra mennesker som opplever tilhørighet for første gang i sine liv fordi de er med i en pride-parade eller på et arrangement arrangert av sin lokale pride.
Mange av oss har også andre flagg som betyr noe og som vi også vifter med. Flagg fra land der vi tidligere har bodd, det norske flagget, det samiske flagget eller det kvenske flagget. Disse kan du gjerne også vifte med, men de forteller oss ikke alene at du støtter retten vår til å være lesbiske, homofile, bifile og transpersoner – selv om både det samiske og det kvenske flagget nå finnes i regnbueversjon.

I sitt innlegg kommer Truls Olufsen Medhus med en rekke påstander om pride, flagg, FRI og Rosa kompetanse. ​Det at Truls Olufsen Medhus påpeker flere av FRI sine retningslinjer og er uenige i disse, det må vi akseptere. Det betyr imidlertid ikke at vi er enige i disse påstandene. Ikke alle er riktige, og det meste er besvart tidligere. Se tidligere svar:

Du kan også lese mer om den skeive historien og om organisasjonen FRI. Mer om bakgrunnen for flagget eller pride finner du her eller her

Vi har dette å si: du trenger ikke være enige med oss om alt, vi er ikke enige med hverandre om alt heller.

Vi vil gjerne belyse en annen side av denne saken. Det er dessverre sånn at selvskading og selvmord enda er et stort problem i flere miljøer overalt i verden​, og særlig blant skeive. Forskning viser at skeive fortsatt har større sannsynlighet for både å ha selvmordstanker og ha selvmordsforsøk bak seg enn befolkningen for øvrig.

Det er også flere tilfeller hvor det viser seg at ungdom/tenåringer/voksne både prøver - og faktisk - tar sine liv fordi de føler seg fanget i kroppen sin.

Denne typen tankegang har konsekvenser, Truls - for enkeltmennesker, familie og venner og for storsamfunnet.

Truls Olufsen-Mehus ​og alle som vil vite mer om pride inviteres herved til Arctic Pride i Tromsø. Den nyvalgte festivalsjefen (Lars Kaupang) stiller seg disponibel til en debatt vi kan ha i det offisielle programmet under årets feiring i Tromsø. Flaggheisingen i Tromsø Kommune skjer mandag 09.11 kl.10:00, du er hjertelig velkommen der også.

Som mennesker er det viktig at vi lærer å respektere hverandre. Uansett om man er heterofil, lesbisk, homofil, trans eller ikke-binær. Regnbuen omfavner oss alle, uansett kjønn og seksualitet. Det ligger i menneskers natur at vi er uenige, det må vi alle finne oss i.

Det vi som pride-arrangører og foreninger er enige om er at mennesker har en grunnleggende og ukrenkelig verdi og at den verdien ikke måles av hvem du er, kjønnet ditt, funksjonsnivået ditt, kroppen din, hvor du kommer fra, hvordan du ser ut, hva du tror på, hvilken samfunnsgruppe du tilhører, hvilket politisk syn du har eller hvem du forelsker deg i. Hvis du er enige med oss i det så håper vi du vil flagge med regnbueflagget!

Happy pride - Kjærlighet overalt uansett.

  • Lars Kaupang – Tromsø Arctic Pride
  • Marianne Erlandsen – Barents Pride
  • Regina Steen Bergman – Harstad Pride
  • Asgeir Fagerli Langberg – Nord-Troms Pride
  • Alf-Inge Elvegård Selstad – Fri Troms og Finnmark

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse