Annonse
SAMEDEBATT: Nordlys har midlertidig valgt å stenge våre kommentarfelt knyttet til innhold om det samiske. Vi håper det kan føre til at tonen i kommentarfeltene knyttet til disse temaene bedrer seg, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim (innfelt).

Nordlys og den samiske debatten

Nordlys har inntil videre valgt å stenge sine kommentarfelt for samisk debatt.

Det samiske er en viktig del av det nordnorske fellesskapet, og på vårt debattforum Nordnorsk debatt er det naturlig at Nordlys speiler dette. Vi ønsker at dette skal være en plattform som gir rom for å diskutere det samiske på et bredt grunnlag. Tema varierer fra identitet og kultur, til næringspolitikk og rettighetsspørsmål.

Det er med glede vi registrerer at det er stor interesse for saker med samiske problemstillinger. Vi setter stor pris på engasjement fra våre mange lesere over hele landet.

Vi har imidlertid fått inn et økende antall klager på innhold i våre kommentarfelt, knyttet til samisk debattinnhold. Mange reagerer på den retningen kommentarfeltene har tatt, og at de domineres av personer med det vi må kunne kalle tydelige antisamiske holdninger og synspunkter.  Vi har over tid sett at meninger i økende grad blir møtt med personangrep, i stedet for saklige argumenter og konstruktiv debattskikk.  Vi ser også at det gjentas påstander som virker støtende og trakasserende for både enkeltpersoner og samer som folkegruppe.  

Vi ønsker en debatt med mangfold og gjerne med sterke meninger, men samtidig respekt for andre debattdeltakere. Det vi dessverre ser, er at formen i deler av kommentarfeltene kan virke ekskluderende. Den fører til at debatten stilner i stedet for å blomstre. Det er sterkt beklagelig når våre lesere ikke lenger våger å gå inn i ytringsrommet hos Nordnorsk debatt, av frykt for å bli angrepet – ikke for sine meninger, men som personer.

Dette er en vanskelig avveiing for et redaktørstyrt medium, i pendelen mellom ytringsfrihet og en faktabasert samtale. Vi baserer vår virksomhet på norsk lov og pressens felles etiske regelverk, Vær Varsom Plakaten.  Vi ønsker derfor å forsikre våre lesere om at vi fortløpende vurderer hvordan vi skal håndtere dette. I en periode har vi, inntil videre, valgt å stenge våre kommentarfelt knyttet til innhold om det samiske. Vi håper det kan føre til at tonen i kommentarfeltene knyttet til disse temaene bedrer seg.

Et mulig utfall kan også bli at Nordlys stenger kommentarfeltene knyttet til samisk samfunnsdebatt permanent, et skritt vi i det lengste ønsker å unngå.

(Vi gjør oppmerksom på at når det gjelder akkurat dette innlegget, står kommentarfeltet åpent for reaksjoner og synspunkter)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse