Annonse
Syriske flyktningebarn har søkt tilflukt i Tyrkia.

Derfor er Syria-avtalen for dårlig

Endre Lund Eriksen: Frp vil bruke enhver anledning til å lage bråk rundt dette spørsmålet.

Med god integrering og dugnadsvilje fra kommunene er Norge fullt kapabel til å ta imot 10 000 syriske flyktninger over to år, i tillegg til andre kvoteflyktninger.

SV mener Norge må ta imot flere flyktninger raskere og gi mer nødhjelp til syriske nærområder. Derfor kunne vi ikke være med på Syriaavtalen, som nå blir kritisert av alle de norske hjelpeorganisasjonene.

Krigen i Syria har drevet over 11 millioner mennesker på flukt. 7,6 millioner er på flukt innenfor landets grenser, mens fire millioner barn og voksne har flyktet til Syrias naboland. Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia har åpnet dørene for 95 prosent av alle flyktningene fra Syria. Flere tusen risikerer livet i forsøket på å nå Europa ved å krysse Middelhavet, som FN kaller verdens dødeligste sjøvei.  Syria regnes som den største flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig.

Dette var bakgrunnen for at Amnesty og norske hjelpeorganisasjoner ba Norge ta imot 10 000 syriske flyktninger de neste to årene i tillegg til de kvoteflyktningene Norge alt har forpliktet seg til. Landsmøtene i alle partier bortsett fra Høyre og FrP vedtok støtte til kravet. SV var lenge med og forhandlet om en bred, tverrpolitisk avtale, men da avtalen nærmet seg sluttføring, så vi at resultatet ble alt for svakt til at vi kunne stå inne for det.

Utfallet er blitt en avtale som i realiteten forplikter Norge til å kun ta imot 5000 syriske flytninger de neste to årene, og disse flyktningene kommer ikke på toppen av alt vedtatte kvoteflyktninger, men i stedet for andre kvoteflyktninger. Den reelle økningen per år er dermed bare 1000 flyktninger. Derfor kaller Høyre med rette dette for en “moderat” økning.

Etter to år skal det foretas en evaluering, og på bakgrunn av den skal det bestemmes om Norge skal ta imot 3000 flere i 2017. Avtalen kan altså føre til at 8000 syrere får beskyttelse i Norge. Men med evalueringen etter to år blir det i realiteten omkamp om spørsmålet, noe som er rene lissepasningen til FrP, som vil bruke enhver anledning til å lage bråk rundt dette spørsmålet.

Avtalen øker også nødhjelpen til nærområdene med 250 millioner ut over den milliarden regjeringen foreslo i revidert, men pengene tas fra bistandsbudsjettet. Altså skal andre fattige land betale for Norges økte innsats i Syria. Beløpet er etter SVs mening for lavt, Norge bør gi mer.

SV mener at nødhjelpen skal betales med friske penger, og at Norge må ta et større ansvar og ta imot flere flyktninger. Norge tok i mot 12 000 bosniske flyktninger i 1993 og 8000 kosovoalbanere i 1999, og det gikk bra. Med god integrering og dugnadsvilje fra kommunene er Norge fullt kapabel til å ta imot 10 000 syriske flyktninger over to år, i tillegg til andre kvoteflyktninger.

Fremskrittspartiet lager nå masse støy om Syriaavtalen og truer med å gå ut av regjeringen, selv om det  er snakk om kun 1000 ekstra flyktninger i forhold til det antall Frp alt har forpliktet seg til. I stedet for å inngå et svakt kompromiss av frykt for å terge FrPs statsråder, burde partiene som nå har inngått avtalen med Høyre, brukt sine landsmøtevedtak til å gjennomføre en politikk som ville vært Norge verdig.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse